Zime je nekad bilo i u aprilu

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Dva godišnja doba, a isti datum- 25. april 2016. i danas

April 2016. godine u Hecregovini je bio potpuno drugačiji nego danas. Tada je korona bila nepoznanica, ali je zato pao obilan sneg. U Gacku i Nevesinju je izmereno 20 cm, a, kako bi očistili saobraćajnice, na teren su morali i putari.

Dva godišnja doba, a isti datum- 25. april 2016. i danas

Danas je u Hercegovini bilo sunčano i toplo vreme. U Trebinju je u najtoplijem delu dana živa u termometru pokazivala 20. podeljak, a u Gacku 18.

Međutim, pre tačno četiri godine, 25. aprila 2016. vejavica je zahvatila više delove Hercegovine, a u Gacku i Nevesinju je tada izmereno oko 20 cm snega.

sneg-gacko
Tog dana se sneg čistio lopatom

Nije se dugo zadržao, ali je temeraturni šok bio previše, prvenstveno za voće koje je bilo u cvatu. Ta godina je bila izuzetno loša i za pčelare. Voća, uključujući i orahe, gotovo da nije bilo, a samo oni koji su imali plastenike su mogli da se pohvale prinosima povrća.

Proleće je bilo ćudljivo i prošle godine kada su se 30. aprila zabelela mesta u “visokoj” Hercegovini. No, ovaj sneg je bio manji, tek da podseti ljude da se u ovim krajevima zima teško predaje.

proleće-behar-gacko
25. april 2020. – proleće u punom sjaju

Ove godine potpuno drugačije slika. Nakon blage zime proleće buja u svojoj punoj lepoti. Mere koje su na snazi zbog proglašene borbe protiv virusa korona su ograničile druženje ljudi. Stoga su se oni više okrenuli prirodi, a povoljne vremenske prilike im u tome idu na ruku.

Gotovo idilični prizori odmaraju oko i leče dušu, pa se koristi svaki trenutak da se ode van grada. Neko da šeta i diše punim plućima, a većina da poseje baštu imajući na umu da će se mere uvedene tokom vanrednog stanja sigurno odraziti na ekonomiju. Možda ne mogu da obezbede žitarice, ali ako godina bude naklonjena, značajan broj domaćinstava će obezbediti povrće, bar za sopstvene potrebe.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *