VSTV BiH donio odluku o suspenziji Ranka Debevca

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Ranko Debevec (Foto: BIRN)

Prvostepena komisija Visokog i tužilačkog vijeća prihvatila je danas prijedlog Ureda disciplinskog tužioca da suspenduje uhapšenog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, potvrđeno je za N1. Na ovu odluku Debevec ima pravo žalbe.

Ranko Debevec
Ranko Debevec (Foto: BIRN)

Autor: N1 BiH

Iz VSTV BiH je saopšteno da je Debevec udaljen do okončanja istrage.

“Prilikom donošenja odluke, Prvostepena komisija VSTV-a BiH se rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, u pitanju su krivična djela iz glave XIX krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – Krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH imenovanog do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog”, naveli su.

Debevec je uhapšen u ponedjeljak zajedno sa bivšim direktorom OSA-e BiH Osamnom Mehmedagićem. Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja.

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić održao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio razloge hapšenja.

“Do sada su prikupljeni dokazi da su dvojica osumnjičenih počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH”, rekao je Kajganić.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u jutarnjim časovima 19.12.2023. godine, uputilo je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Obavještenje u kojem ga informiše o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH. Odmah po prijemu navedene Obavijesti, u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, ista je proslijeđena u rad Uredu disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sistem DK CMS je odredio prvostepenu disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja je donijela odluku.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *