Vlada RS traži koncesionara za vjetroelektranu “Grebak” u Nevesinju

Autor: admin Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Ilustracija

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske traži koncesionara za izgradnju i korištenje vjetroelektrane „Grebak“ u Nevesinju. U javnom pozivu koji je raspisan prošle sedmice navodi se kako je u pitanju investicija vrijedna 130 miliona maraka, a koncesija će biti dodjeljena na 50 godina.

Ilustracija

Planirano je da se na lokalitetu Grebak, na putu između Nevesinja i Mostara, postavi 15 vjetroturbina, procijenjene snage 49,5 megavata, a godišnja proizvodnja bi trebalo da iznosi 130 gigavat-časova struje.

“Projekat vjetroelektrane obuhvata izgradnju temelja turbina, trafostanice, kontrolne zgrade, pristupnih puteva, dalekovoda za priključenje na elektroenergetsku mrežu, postavljanje vjetroturbina, ugradnju elektrosistema i duge potrebne opreme”, navedeno je u pozivu.

Ponuđač je dužan da izradi i studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine, koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima.

Koncesiona naknada sastojaće se od jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo u iznosu od 650.000 KM, koja se uplaćuje pri zaključivanju ugovora o koncesiji, te koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije na zvaničnom obračunskom mjestu primopredaje električne energije.

Pola miliona maraka godišnje za opštinu Nevesinje

Potencijalni koncesionar za vjetroelektranu bi, prema riječima načelnika Nevesinja Milenka Avdalovića, trebalo da bude njemačka firma “VE Grebak”.

Predstavnici ove kompanije iz Njemačke i njihove filijale iz Mostara u maju prošle godine imali su sastanak sa predstavnicima nevesinjske opštine, kada su i najavili ulaganje u vjetroelektranu.

Avdalović je uvjeren da će projekat gradnje vjetroelektrane biti uspješno realizovan i da će ovoj hercegovačkoj opštini donijeti brojne benefite. Prema procjenama, opština bi od rente, kako je Avdalović kazao za “Direkt”, trebalo da dobija oko pola miliona maraka godišnje.

“Pored takse imaćemo i radove na infrastrukuturnim objektima i pristupnim putevima, čini mi se oko 15 miliona maraka, i to će sve raditi domaće firme. To je veliki posao i zamislite koliko će tu domaća preduzeća zaraditi”, kazao je Avdalović u izjavi za “Direkt”.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana.

Prema procjenama, vjetroelektrana bi već za tri godine trebalo da proizvodi prve kilovate struje.

Hercegovina čeka”Hrgud” i “Trusinu”

Vlada RS je firmi “Eol prvi” u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za vjetroelektranu “Trusina”, a prvobitna najava da će gradnja biti završena krajem 2017. godine nije se obistinila. Posljednja u nizu najava jeste da će prvi kilovat-časovi struje biti proizvedeni krajem 2019. godine. Instalisana snaga vjetroelektrane trebalo bi da bude 49,5 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 160 GWh. Ukupna vrijednost investicije procijenjuje se na 141,6 miliona KM.

Slična je situacija i sa vjetroelektranom “Hrgud” čiji je koncesionar na 50 godina Elektroprivreda Republike Srpske. Ugovor o koncesiji potpisan je 2015. godine, a prema prošlogodišnjim najavama, projekat vjetroelektrane “Hrgud” trebalo bi da bude realizovan u naredne tri godine.

Polovini miliona od vjetroelektrane “Hrgud”, novim putevima i vodi nadaju su se i u nerazvijenoj opštini Berkovići,  pa s nestrpljenjem očekuju prve kilovat-časove.

Početkom godine otvorena je prva vjetroelektrana u BiH – Mesihovina u Tomislavgradu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *