Ubistvo Viktorije Marinove

Autor: admin Kolumna Mišljenje drugih
4 minuta čitanja
Foto: Reuters

Prošle subote oko podneva, na severu Bugarske u gradu Ruse od oko 150.000 stanovnika novinarka Viktorija Marinova krenula je na trčanje pored Dunava. Ova 30-ogodišnjakinja, razvedena majka 7-ogodišnje devojčice, pre toga se srela s poznanicima na dunavskoj promenadi. Posle par sati prolaznici su otkrili njeno beživotno telo.

Foto: Reuters

Piše: Florian Hassel Süddeutsche Zeitung

Prevela: Maria Glišić

Georgi Georgijev, javni tužilac Rusea i zamenik direktora policije Ilijan Entčev izjavili su da je Marinova bila fizički zlostavljana i da je zato teško identifikovana. Ministar policije Mladen Marinov je izjavio: „Radi se o silovanju i ubistvu“ i odmah dodao da ovo ubistvo nema veze sa novinarskim radom Viktorije Marinove.

Kolege Viktorije Marinove misle drugačije. Bugarska je zemlja opasna po novinare. Četiri petine medijskog tržišta kontroliše kontroverzni narodni poslanik i tajkun Deljan Pajevski. Pritisci na novinare i pretnje seksualnim nasiljem, paljenje automobila i prebijanje nepodobnih novinara česte su pojave u Bugarskoj.

Onima koji javno postave neprijatna pitanja, kao što je to učinio tv novinar Viktor Nikolajev novembra 2017. u vezi sa zamenikom premijera Valerija Simeonova, preti trenutni otkaz. Sloboda medija je veoma nazadovala u ovoj zemlji: Reporteri bez granica su Bugarsku u tom smislu pozicionirali na 111. mesto od ukupno 180, što je dovodi na poslednje mesto u Evropskoj uniji.

Viktorija Marinova je bila hrabra žena. TVN joj je ponudila autorsku emisiju u kojoj će prezentovati rezultate istraživanja internetske platforme Bivol. Bivol spada u retke medije u Bugarskoj koji se bave razotkrivanjem veza organizovanog kriminala sa bugarskim ministrima i vladom. Direktor Bivola Asen Jordanov kaže: „Bez obzira na važnost rezultata naših istraga, kolege novinari nas po pravilu ignorišu u strahu od reakcija moćnika. Ponuda TVN je bila zaista jedinstvena“.

U septembru ove godine Bivol je otpočeo seriju objava o navodnim milionskim proneverama EU subvencija u Bugarskoj. Novinari Bivola su otkrili mrežu fantomskih savetodavnih i građevinskih preduzeća, kao i korupciju državnog aparata. Istraga je stigla i do visokih političara iz vladajuće stranke Gerb i nekih ruskih preduzeća i tajkuna.

Bivol je svoje rezultate objavio 10. septembra, a Marinova ih je 30. septembra preuzela u svojoj emisiji Detektor. Obavila je i intervju sa jednim od istraživača, Dimitrom Stojanovim. On je govorio o svom hapšenju kao odgovoru vlasti na dojavu Bivola da neki zvaničnici uništavaju dokaze o proneverama fondova EU. Marinova je ovaj izveštaj podelila i preko svoje Fejsbuk stranice, gde ga je otvorilo preko 170.000 ljudi. Najavila je nastavak istrage u svojoj emisiji.

„Viktorija Marinova i TVN su jedini imali hrabrosti da bugarsku javnost informišu o našim saznanjima“, rekao je Jordanov. „Njeno ubistvo smatramo upozorenjem svima koji se bave proneverama novca iz EU fondova“. Jordanov i njegove kolege tvrde da imaju dokaze da su u Bugarskoj institucije odgovorne za raspodelu EU fondova primale mito od firmi koje su pobeđivale na tenderima.

Glavni državni tužilac Bugarske je 17. septembra objavio početak istrage od strane Državne bezbednosne agencije (DANS). Direktor platforme Bivol Jordanov je skeptičan: „Mi smo još pre tri godine razotkrili prve slučajeve pronevera EU fondova i istraga je predata DANS-u, ali još nemamo nijednu tužbu. Više ne verujemo našim vlastima“. Sredinom septembra Bivol je pozvao Evropsku komisiju i Službu za borbu protiv pronevera Olaf da samostalno pokrenu istragu u vezi sa ovim optužbama i da do daljnjeg prekinu sa isplatama Sofiji. „Opet je jedna hrabra novinarka životom platila borbu za istinu i protiv korupcije“, prokomentarisao je zamenik predsedavajućeg Evropske komisije Frans Timermans na svom Tviter nalogu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *