IVICA ČULJAK SPROVEDEN U ZENICU:
U zatvoru nakon 11 godina bekstva

Autor: Milanka Kovačević Crna hronika Direkt priče
3 minuta čitanja
Posle 11 godina smešten iza rešetaka- Ivica Čuljak

Nakon skoro 11 godina (ne)skrivanja, Ivica Čuljak iz nevesinjskog sela Sopilja je početkom maja sproveden u Zenicu na izdržavanje petogodišnje kazne zatvora.

Njega je 2013. godine, sa 33 kg skanka, uhvatila patrola PS Nevesinje u zasedi na magistralnom putu Gacko- Nevesinje. 

Prema tvrdnjama upućenih, tadašnji načelnik UKP Siniša Kostrešević je naredio da akcija bude tajna i za pojedine visoke policijske službenike za koje je postojala sumnja da su u kontaktu sa Čuljkom.

Presudom Okružnog suda u Trebinju 2013. godine Ivica je osuđen na pet godina zatvora.

Revloltiran, zapretio je da će se osvetiti policajcima koji su učestvovali u akciji, 

Slučajno ili ne, tek šest policajaca iz PS Nevesinje i CJB Trebinje koji su intervenisali u Sopiljima ili učestvovali u akciji u kojoj je Ivica Čuljak uhapšen sa velikom količinom skanka, na ovaj ili onaj način degradirano, razmešteno ili smenjeno.

U februaru 2015. godine je Okružni sud u Trebinju uputio osuđenog da se javi na izdržavanje kazne u KPZ Foča.

Ispostavilo se da je osuđenik nedostupan organima jer se petnaestak dana poslije presude, 15. decembra 2013. Ivica Čuljak odjavio iz Nevesinja i prijavio prebivalište u Mostaru što je nezakonito, ali za to niko nije odgovarao.

Nenadležnim su se potom proglasili i sud u Trebinju i sud u Mostaru, a Ivica je uživao 11 godina u slobodi, uglavnom u Hrvatskoj- Splitu i Zagrebu, tvrde upućeni u slučaj. 

Prema nezvaničnim saznanjima, često je boravio u Mostaru, a ovaj put je uhapšen kada je pokušao da pređe granicu.

Sigurno je da iz određenih razloga nije bilo raspoloženja da se on locira i liši slobode i da je iz istih razloga tolerisan njegov komotan prelazak preko granice”, komentar je našeg sagovornika koji je upućen u slučaj. No, on nije mogao da nam kaže šta se to sada promenilo pa je Čuljak na granici uhapšen.

Čuljci su, da podsetimo, jedina hrvatska porodica koja se nakon rata vratila na svoj posed u selo Sopilja u Nevesinju. Nakon kratkog perioda života u slozi sa komšijama usledili su problemi oko puta i imovinskih odnosa.

U analima će ostati zabeleženo da je u tom selu policija intervenisala preko 500 puta, a problemi postoje i dalje.

Meštani su optuživali Ivicu, a posebno njegovog brata Luku Čuljka za nasilništvo, samovolju, neovlašćeno uzurpiranje puta, dok su Čuljci to tumačili kao pritisak na njih da se odsele.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *