POVEĆANI MINIMALAC ILI PRENATRPANA ADMINISTRACIJA:
Trebinje – Zbog čega je povećan nacrt rebalansa budžeta?

Autor: Jela Džomba Direkt priče Politika
5 minuta čitanja
Skupština Trebinje

U Trebinju je danas usvojen nacrt rebalansa budžeta za 2024. godinu koji je za 4,45 posto uvećan u odnosu na usvojeni Budžet. Odbornici vladajuće većine su rekli da je do najveće razlike došlo zbog većih izdvajanja za plate do kojeg je, prema njihovim riječima, dovelo, prije svega, podizanje minimalnih primanja, dok odbornici opozicije smatraju da je razlog tome prevelik broj zaposlenih.

skkupština
Skupština Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da sa kreditnim zaduženjem od pet milona nacrt rebalansa Budžeta iznosi malo više od 49 miliona.

„49.330.00 KM to je iznos koji smo smatrali da je neophodan kako bi se ispoštovale minimalne plate koje su u prethodnom periodu bile 700 KM, a sada su 900KM, kao i topli odbrok koji je sa oko 180 KM uvećan na 230 KM, a samim tim i regres koji je bio u visini najniže plata“, rekao je Ćurić i dodao da nisu prezadovoljni povećanjem cijene plata, jer nije procenat isti za sve stručne spreme.

„Naš cilj će upravo biti da se još sredstva povećaju i za višu i visoku školu“, rekao je Ćurić ne govoreći da li će i kako to biti ostvarivo, pa se postavlja pitanje da li je to samo populistička priča u izbornoj godini.

Veće plate za radnike ujedinile trebinjske odbornike

Kako smo čuli za veće plate radnicima u gradskoj administraciji su i pojedini predstavnici opozicionih partija.

„Moje lično mišljenje je da su plate male u gradskoj upravi“, rekao je odbornik Narodnog fronta Saša Borjan i predložio da se razmisli o mogućnosti stimulacije radnika gradske uprave za povećanje plata.

 „Rupa u budžetu je zbog broja zaposlenih i zato dolazi do rebalansa Budžeta. Budžet se krpi prodajom zemljišta i podizanjem kredita“, rekao je Nebojša Milišić odbornik Liste za pravdu i red, diskutujući u odborničkim klupama.

Slobodan Deretić, odbornik Liste za pravdu i red je, komentarišući rebalans budžeta, govorio o tome kako Odjeljenje za finansije ima značajan rast rashoda po sudskim rješenjima sa 30 na 80 hiljada maraka.

Zapitao se zašto je došlo do ovako značajnog povećanja ove stavke te da li su ti rashodi zbog vođenja sporova Grada Trebinja sa vatrogascima što je „Direkt“ ranije i pratio.

„Advokat vatrogasaca je na Fejsbuku objavio rezultat vatrogasci – Grad Trebinje 11-0. Gradonačelniče, šta su vas za ulazak u ovaj spor savjetovali vaši pravni savjetnici“, pitao je Deretić tokom diskusije u skupštinskim klupama.

„Vi ne gubite svoj novac već gubite novac svih građana Trebinja. Pošto ne plaćate iz svog džepa te izgubljene sporove ne bi me čudilo da stignete tužbama i do Strazbura“, rekao je Deretić tokom svoje diskusiji.

Pored toga odbornici Liste za pravdu i red su danas zamjerili i predsjedniku Skupštine Dragoslavu Banjku što su u jednoj tački izvještaji o radu svih javnih preduzeća i ustanova.

 „Po javljanju imamo oko 30 sekundi po javnom preduzeću mogućnost da diskutujemo ili po stranici izvještaja 2-3 sekunde. Ovo je sumrak demokratije“, predstavio je Nebojša Milišić njihovu računicu za javljanje za ovaj obiman izvještaj.

Milišić smatra da je izvještaj o radu javnih preduzeća planski stavljeno u jednu tačku dnevnog reda kako  bi, prema njegovim riječima, tako sakrili svoje neznanje, nerad i nepotizam i potrošnju novca svih građana.

Predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak je rekao da ranije nije bilo tako i da mu se čini da je Agrarni fond bio izdvojen u posebnu tačku.

Uz to Banjak napominje da te materijale ne priprema stručna služba Skupštine.

„Naravno ima materijala, što se tiče javnih ustanova i preduzeća, da se o tome  mnogo diskutuje. To bez problema može da bude i posebna Sjednica, ali  isto tako kažem volio bih da se na kvalitetan način potroši i ovo vrijeme koje je dozvoljeno da se o ovome raspravlja kao o jednoj tački“, rekao je Banjak.

Inače, na dnevnom redu 23. sjednice Skupštine Trebinja se našlo 27 tačaka, od toga su tri tačke na prijedlog gradonačelnika danas dodate.

U toku je skupštinska pauza, a zasjedanje je jutros počelo sa 10 minuta zakašnjenja pošto je kasnila većina trebinjskih odbornika.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *