Osnovni sud u Trebinju: Grad da vrati Miodraga Ćaćića na radno mjesto u vatrogasnu jedinicu

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo Istražujemo
4 minuta čitanja
Foto: Direkt

Osnovni sud u Trebinju, sudinica Milica Stanković Bojić, donijela je presudu po kojoj Grad Trebinje vatrogasca Miodraga Ćaćića treba da vrati na radno mjesto u Teritorijalno-vatrogasno spasilačku jedinicu (TVSJ) Trebinje i rješenje Grada o premještaju u novoosnovanu civilnu zaštitu poništila kao nezakonito.

Suđenje vatrogascu Miodragu Ćaćiću
Foto: Direkt

„Obavezuje se tuženi da vrati tužioca na radno mjesto – vođa smjene, rukovodilac akcije gašenja požara…ili na drugo odgovarajuće radno mjesto u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude tuženom“, navedeno je, između ostalog, u odluci koju je potpisala sudinica Milica Stanković Bojić.

Istom presudom, Sud je naložio i da se Ćaćiću isplati razlika plate koju je ostvarivao na novom radnom mjestu u Civilnoj zaštiti i plate koju bi dobijao na radnom mjestu u TVSJ Trebinje u iznosu od oko 4.800 maraka.

U presudi je obrazloženo da je Ćaćić premješten sa radnog mjesta iz TVSJ koje spada u kategoriju stručno-operativnih, najsloženijih poslova, dok radno mjesto operater za sprovođenje mjera i zadataka civilne zaštite, na koje je premješten, spada u kategoriju operativno-tehničkih jednostavnijih poslova.

„Očigledno je da tužilac nije premješten na drugo odgovarajuće radno mjesto, jer poslovi radnog mjesta na koje je premješten nisu u istoj kategoriji kao poslovi radnog mjesta sa koga je premješten“, navedeno je u presudi Osnovnog suda.

Inače, Miodrag Ćaćić je jedan od vatrogasaca koji je tužio Grad Trebinje zbog premještaja iz Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Trebinje u Odsjek civilne zaštite, koji je formiran u okviru gradskog Odjeljenja za opštu upravu, pa mu je tako isplaćivana umanjena plata u odnosu na onu koju bi imao na poziciji u vatrogasnoj jedinici.

Ova presuda nije pravosnažna i protiv nje je dozvoljena žalba Okružnom sudu u Trebinju.

Ćaćićev advokat Din Tešić rekao je da je Osnovni sud u Trebinju do sada donio osam presuda u korist trebinjskih vatrogasaca, koje on zastupa. Miodragu Ćaćiću i Jovu Bokunu su u pitanju presude za povratak na radno mjesto u TVSJ, a šestorici ostalih presude za isplatu uvećanja plate od 15 posto po osnovu rizika na radu. 

Još nema pravosnažnih presuda, budući da su postupci za uvećanje plate od 15 posto, zbog uloženih žalbi, završili na Okružnom sudu u Trebinju.

“Očekivati je da presuda bude potvrđena i na Okružnom sudu, jer predloženi dokazi jasno govore o pravima vatrogasaca koju su bili zloupotrebljeni i na kraju prognani, rekao je Tešić za “Direkt”.

Presudu Osnovnog suda u korist Miodraga Ćaćića Tešić vidi kao jedan od dokaza da su vatrogasci nezakonito premještani na nova radna mjesta u cilju zastrašivanja i pritiska da se odreknu prava na povećanje plate koja im pripada.

“Osnovni sud u Trebinju je pokazao svojim objektivnim i profesionalnim postupanjem da je iznad politike što je jedna svjetla tačka u današnjem pravosuđu u BiH. Nadamo se da će i Okružni sud u Trebinju zauzeti istovjetan stav i zaštiti ne samo obespravljene radnike već i svoj dignitet. Čast nam je bilo da smo mogli da budemo na strani obespravljenih radnika, naročito uzevši u obzir da se radi o vatrogascima”, rekao je Tešić nakon presude.

Čitajte još:

Vatrogasac Ćaćić u završnoj riječi: Sve su uradili što su mogli, ali pravdu ne mogu sakriti

Saslušan vatrogasac Miodrag Ćaćić: Pritisci i ucjene nakon tužbe protiv Grada

Počelo suđenje po tužbi vatrogasca Miodraga Ćaćića protiv Grada Trebinja

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *