Sindikat ERS-a u strahu od izbora želi Kolektivni ugovor na tri godine

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Sindikat ERS-a

Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) jednoglasno je odbio prijedlog uprave matičnog preduzeća da se Kolektivni ugovor produži do kraja ove godine. Predstavnici radnika u jednom od najvećih državnih preduzeća ne žele da o dokumentu od velike važnosti za njihova prava razgovaraju neposredno nakon lokalnih izbora, jer strahuju da  bi tada bili u nepovoljnijoj poziciji, piše Capital. 

Sindikat ERS-a

Postojeći kolektivni ugovor koji je potpisan 2017. godine, ističe kroz nekoliko dana, tačnije 13. septembra. Predstavnci radnika traže da on ponovo bude produžen na isti perod.

Odbor sindikata zahtjeva da se postojeći Kolektivni ugovor potpiše u istovjetnom tekstu na period važenja od tri godine kako je predviđeno Zakonom o radu, te vas molimo da nam vaš odgovor dostavite u narednih sedam dana”, navodi se u zaključcima sa današnje sjednice.

Novi sastanak na kojem će biti pozvani predstavnici svih sindikalnih odbora zakazan je za 18. septembar.

Na njemu bi trebao da bude usvojen plan i defininisane aktivnosti koje bi obuhvatile sve vidove sindikalne borbe za očuvanje radničkih prava”, poručuju iz Odbora sindikata ERS-a.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata u izjavi za CAPITAL kaže kako bi se ugovorom na tri godine radnička prava trajno zaštitila.

Prijedlog uprave da se ugovor produži samo do kraja ove godine nam ne ide u prilog jer se bojimo da bi već nakon izbora naša prava mogla da budu narušena. Ugovorom na tri godine bi se to eliminisalo”, kazao je Mićanović.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *