Sindikalne vođe ERS-a kao “rogovi u vreći”

Autor: Direkt Društvo Ekonomija
6 minuta čitanja

Između sindikalnih vođa u „Elektroprivredi Republike Srpske“ rasplamsao se sukob zbog štrajka i povećanja plata, pa su se umjesto boraca za radnike, pretvorili u „rogove u vreći“.

Piše: D. Tovilović/Capital

Dan nakon što su ga kolege sindikalci iz Ugljevika optužili da je sebe stavio iznad ostalih, i u ime svih dogovorio povećanje cijene rada za pet maraka, oglasio se Željko Tepavčević, predsjednik sindikata Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Gacko“.

On kaže da je ispregovarao bolje uslove za radnike nego što je to bio zahtjev sindikata u Ugljeviku i Gacku prije nego što će stupiti u štrajk, a to je da se cijena rada sa 150 poveća na 170 maraka.

Tepavčević: Ispregovarao sam bolje uslove nego što su radnici tražili

Radna grupa sastavljena od predstavnika Sindikata RiTE ’Gacko’, uprave MH ERS i uprave RiTE ’Gacko’ usaglasila se u petak da povećanje iznosa za plate bude 15 odsto. To će biti ostvareno kroz podizanje cijene rada za pet KM, kroz podizanje koeficijenata da bi minimalna plata bila 1.000 KM i povećanje zarada svim radnicima angažovanim u proizvodnji i održavanju koji kroz ovaj dogovor imaju i najveće povećanje koje je u nominalnom iznosu dosta veće nego da je ispunjen zahtjev Sindikata ERS-a, da cijena rada bude 170 KM”, rekao je Tepavčević.

On ne spori da se cijena rada dogovara na nivou holdinga i sindikata ERS, ali dodaje da nije radio ništa što nije bilo u njegovom mandatu.

“Naravno da Sindikat RiTE ’Gacko’ kao i do sada podržava sve zahtjeve za povećanje plata pa samim tim apsolutno podržavamo Sindikat ERS-a da cijena rada bude 170 KM. Predlažemo kolegama iz Ugljevika da se prvo informišu pa da onda izlaze u javnost i tu ćemo se za sada zaustaviti u komentarisanju njihove reakcije”, kaže Tepavčević.

On potvrđuje naše navode o veoma lošim međuljudskim odnosima između sindikalaca.

Mi u Sindikatu RiTE ’Gacko’ smo razočarani što je u našem štrajku i borbi izostala podrška ostalih sindikalnih organizacija iz sastava MH ERS. Oni ne trebaju biti ljubomorni što ce u Gacku plata od janura rukovaocu trake biti veća za više od 220 KM, a rukovaocu bagera za 270 KM, već da im bude to kao smjernica i podrška u ostvarivanju povećanja plata u njihovim preduzećima”, zaključio je Tepavčević.

Podsjećamo, kako smo juče pisali Sindikat RiTE ’Ugljevik’ optužio je Tepavčevića da je u njihovo ime i mimo njihove saglasnosti sa upravom ERS ugovarao povećanje cijene rada.

U informaciji nakon sastanka, a koju je potpisao predsjednik sindikata Boban Benović se navodi da je on samoinicijativno prigrabio za sebe ovlaštenje sindikata ERS-a da vodi pregovore u ime svih radnika ’Elektroprivrede’ što nije u skladu sa unutrašnjim aktima Sindikata i kao takav nije obavezujući za ostale sindikalne organizacije.

Mićanović: Benović štiti interese uprave, a ne radnika

Na Benovića se danas obrušio predsjednik sindikata ERS-a Zoran Mićanović, kojeg je upravo Benović zamijenio na čelu sindikata RiTE Ugljevik.  

On smatra da je sa sjednice izašla pogrešna informacija, koju je konstruisao upravo Benović.

Na sjednici Sindikalnog odbora koja je održana juče se raspravljalo o radu radne grupe koju u ime sindikata on vodi kao predsjednik. Na pitanje šta je uradila radna grupa, počeli su da se traže izgovori kao i kritika rada Sindikata u Gacku”, tvrdi Mićanović.

Tvrdi da je Benović na mjesto predsjednika sindikata izabran uz pomoć uprave preduzeća kojem je sada poslušan.

Nivo obrazovanja i kapaciteta za pregovaranje mu je vrlo skroman. To su pregovarači sa druge strane shvatili i sada se igraju. Benović će morati vrlo brzo da odgovori pred radnicima zašto su u štrajku i šta su time dobili. Na rudniku kasnimo sa jednogodišnjom proizvodnjom otkrivke zbog štrajka. Pitam Benovića ko je odgovoran za nerad na otkrivci i ko ima pravo u ovim teškim vremenima enegetske krize da se bahato ponaša”, rekao je Mićanović za CAPITAL.

Prema njegovoj ocjeni Sindikalna organizacija RiTE Gacko je prišla temeljno poslu.

Sindikat RiTE ’Gacko’ je dao prijedlog koji je usvojen. Predsjednik sindikata RiTE ’Ugljevik’ nema nikakav prijedlog i optužuje nekog drugog. Izgovori nikoga ne interesuju. Mi radnici tražimo samo odgovor koliko će nakon nove godine biti više novca na računima, zaključio je Mićanović.

Benović sa druge strane, negira optužbe i poručuje “da Mićanović ne zna šta priča” poručujući da je on čovjek iz naroda, a ne iz uprave.

Ostajemo pri stavu da cijenu rada može dogovarati samo matično preduzeće i krovni sindikat. Mi smo od strane matičnog preduzeća pozvani i u petak idemo na pregovore”, kazao je Benović.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *