Sindikalci i Gradska uprava Trebinje – ko je šta tražio, šta je ko dobio?

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Osim komuniciranja saopštenjima, pomaka između gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predstavnika Sindikalne organizacije za zaposlene u Gradskoj upravi (GU) Trebinje, koja je dio Sindikata uprave RS, nema.

Nakon što je „Direkt“ objavio tekst u kome smo naveli kako su pojedini načelnici odjeljenja u GU Trebinje vrbovali radnike da pređu iz jednog u drugi sindikat i naveli zahtjeve sindikata upućene gradonačelniku, Grad Trebinje je reagovao saopštenjem.

U saopštenju su optužili radnike da nisu solidarni i da je zahtjev za, kako su rekli, povećanjem plate, neprimjeren i neodgovoran, imajući u vidu druge radnike koji su, zbog pandemije korona virusa, prinuđeni da ne rade ili je njihov rad ograničen.

Uprava je optužila  „nekolicinu“ radnika koji, kako tvrde, stvaraju razdor među kolegama.

„Nećemo dozvoliti da nekoliko službenika koristi pandemiju virusa korona da bi stvorili razdor među svojim kolegama u Gradskoj upravi koji već skoro dva mjeseca svakodnevno obavljaju radne zadatke, dok njih nekoliko koriste situaciju da pokušaju da dodatno opstruišu već otežan rad Gradske uprave i pošalju ružnu sliku iz Trebinja“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima, a koje nije dostavljeno našem portalu, iako smo mi jedini objavili tekst o sindikalnim dešavanjima uoči Prvog maja.

Cijelo saopštenje Gradske uprave možete pročitati OVDJE. 

Iz Sindikalne organizacije za zaposlene u Gradskoj upravi danas kažu da su prinuđeni da javnosti objasne dešavanja posljednjih dana. Tražili su, navode, poštovanje zakona i prestanak pravljenja razdora među radnicima, a umjesto toga dobili su saopštenje.

„Pokšaćemo da razjasnimo samo dvije stvari koje su okarakterisane kao zahtjev za povećanje plata u ovoj situaciji i grupu nesolidarnih pojedinaca koja ne predstavlja radnike. Naime, predsjednik Sindikalne organizacije je 27.4.2020. godine je uputio gradonačelniku Zahtjev za formiranje tima za pregovore za zaključivanje kolektivnog ugovora… U navedenom zahtjevu nigdje ne stoji da se insistira na bilo kakvim aktivnostima vezanim za predmetnu temu u vanrednom stanju. Iako je PKU obavezujući akt, potpisan od strane Sindikata uprave RS i Vlade RS naša namjera je bila da se uđe u proces pregovaranja po pitanju odredaba koje on propisuje. Napominjemo da navedeni propisi nisu izmišljena želja sindikalnih predstavnika, nego zakonski okvir“, poručili su iz sindikata koji djeluje u okviru Sindikata uprave RS.

Uz saopštenje koje su dostavili medijima priložili su i Dopis koji je upućen gradonačelniku 30. aprila te Zahtjev za formiranje tima za pregovore od 24. aprila. Njih možete pročitati u nastavku.

Dopis

„…Bez ikakvih povratnih informacija ili dostavljenog odgovora u pismenoj formi, 30.4.2020. zaposleni su prijavili pozive od strane svojih načelnika odjeljenja i drugih lica. Njima je, osim pitanja o odricanju od dijela plate za još neformirani „Fond solidarnosti“ na nivou lokalne samouprave, postavljeno pitanje da li se slažu sa zahtjevom sindikalnog odbora upućenog gradonačelniku i da li će da pristupe drugoj sindikalnoj organizaciji“, navedeno je u saopštenju.

Cijelo saopštenje možete pročitati u nastavku.

Istovremeno, Grad Trebinje novac troši nesmetano, nije obustavio nijedan tender, već je, naprotiv, u jeku pandemije sa Alternativnom i Herceg televizijom sklopio ugovore vrijedne skoro 53.000 maraka, dok istovremeno zahtjev sindikalaca da Grad poštuje zakon karakteriše kao neprimjeren i neodgovoran.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *