SEDMICA OSMOG MARTA NA DIREKTU: Dragana Budalić – Kada bi poruke ljubavi i podrške rasporedili na svaki dan u godini

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Istražujemo
7 minuta čitanja
Dragana Budalić- Žena je sebi najveća prepreka za razvoj

Dragana Budalić je jedna od nas – jednostavna, a opet izuzetna. Posvećena, odgovorna, empatična, stručna – to su prve asocijacije koje imate dok razgovarate sa njom.

Dragana Budalić- Podrška žene ženi je neprocenjiva

Kao nastavnica i profesorica radila je u školama širom Hercegovine, otuda je duboko ukorenjena u ovo podneblje. Sa druge strane, muzika joj daje krila i svest da su umetnost i kultura neophodni za sadržajan život u malim sredinama.

Ističe da je pozicija žene danas znatno bolja nego što je to nekada bila.

Svjedoci smo da žene obavljaju značajne funkcije u našem društvu i da se glas i mišljenje žene slobodnije i jasnije čuju, a i poštuju. Ako pričam lično o sebi, nikada nisam doživjela neugodnost da se, isključivo zbog toga što sam žena, osjećam manje bitnom ili uvaženom. Srećna sam prije svega što sam se ostvarila kao majka, kao i zbog činjenice da radim u oblasti obrazovanja i kulture, da kao žena imam šansu da dam skromni doprinos sredini u kojoj živim”, priča Dragana koja je odnedavno na čelu srednjoškolskog centra u Nevesinju. Po njenom mišljenju obeležavanje Dana žena bi trebalo da ima drugačiji smisao.

[stextbox id='naslov’ caption=’SEDMICA OSMOG MARTA NA DIREKTU‘]Povodom Dana žena “Direkt” u fokus stavlja žene- one koje svojim postojanjem oplemenjuju i unapređuju sredinu u kojoj žive. Sedam dana solidarnosti, podrške, povezanosti i proslave.[/stextbox]

“Ne mogu se oteti utisku da mnogo toga u našem društvu postaje neka vrsta pomodarstva, pa tako i sami praznik žena. Evo recimo, kada bi se cvijeće , poruke ljubavi i podrške, lijepi gestovi i pažnja, podjednako rasporedili na svaki dan u godini, žene bi bile mnogo srećnije, a samim tim i hrabrije da rade na sebi, poboljšaju sebe i društvo u kome živimo. Mislim da se pravi, početni smisao borbe za ženska prava i jednakost izgubio. Činjenica je da su žene snažnije, ekonomski nezvisnije i da se glas žena čuje u današnjem društvu. Ipak, procenat takvih žena i dalje іe zanemariv u odnosu na žene koje se i u 21.vijeku suočavau sa različitim oblicima nasilja, koje su potpuno ekonomski zavisne i kojima se ne pruža mogućnost da se ostvare i u poslovnom životu”, ističe naša sagovornica.

[stextbox id='naslov’ caption='Muzika inspiriše i pokreće’]Dragana Budalić je sinonim za muzičku kulturu na ovim prostorima. Dugogodišnja nastavnica i profesorica, a potom i direktorica muzičke škole “Sv. Roman Melod” iz Nevesinja. Odbornica je u SO Nevesinje i aktuelna direktorica SŠC “Aleksa Šantić”. Jedna od onih koji su inicirali i osnovali Centar za kulturu “Nebojša Glogovac” i umetnička direktorica etno- grupe “Sveti Dimitrije”.[/stextbox]

Podrška okruženja, prvenstveno porodice, je od ključnog značaja za svaku ženu, kaže Dragana Budalić i dodaje da žena svojim primerom, ponašanjem i radom, mora deci da pokazije kakav stav treba imati prema sebi i zajednici.

“Žena je sama sebi, upravo naveća prepreka za lični razvoj. Strah od mišljenja sredine u kojoj živi, porodice, društva. Ja sam imala sreću, ako to možemo tako nazvati, da sam uvijek imala podršku porodice i da su upravo oni bili moj vjetar u leđa u momentima kada bih se suočila sa nekim sopstvenim nesigurnostima ili dilemama. Konkretno, moj naveći oslonac i motivacija su zapravo moje dvije kćerke kojima sam sopstvenim primjerom željela dokazati da ništa nije nemoguće ako vrijedno radite i dobro organizujete svoje vrijeme“, naglašava naša sagovornica koja smatra i da je pozitivan pristup životu od velike pomoći.

Magiju muzike doneli u male sredine- Sv. Roman Melod

“U poređenju sa nekim drugim krajevima, mislim da su žene u Hercegovini još uvjek nedovoljno svjesne da njihov doprinos sredini i društvu, može biti daleko veći. Često se može čuti mišljenje da je smisao žene biti dobra majka i domaćica i da će to biti narušeno ukoliko napreduju u svojim profesijama. Naravno da to nije tačno. Žene su stub porodice, ali i stub društva i mogu vrlo vješto izbalansirati i porodični i poslovni život, a da ni jedna strana ne bude zapostavljena. Bez obzira na sve, vidljivo je da u Hercegovini imamo sve više žena koje napreduju u svojim profesijama i izlaze iz ustaljenih okvira naših krajeva, a da su i dalje uzorne majke i porodične žene, sa jedne, i vrlo uspješne u svom poslu, sa druge strane”, kaže Dragana Budalić uz nadu da će takvih žena biti još više.

Voljela bih da žene mijenjaju prvo svoj stav i da se bore za svoje mjesto u društvu, da više rade na sebi u profesionalnom smislu, jer rad na sebi je proces koji traje i tu uvijek imamo posla. Ako poboljšavamo sebe, pozitivno ćemo uticati na svoju djecu, porodicu, okruženje. I naravno, međusobna podrška žene ženi je neprocjenjiva”, naglašava i dodaje da je u svom okruženju imala nekoliko žena koje su joj bile uzor i podrška.

Etno-grupa Sv. Dimitrije ima dva sastava i broji 32 člana

Jedna od njih je Milena Kapor. Žena koja je kao vaspitačica i direktorica nevesinjskog vrtića dala veliki doprinos zajednici. Radila  je sa istim žarom i entuzijazmom do posljednjeg radnog dana. Divna dama sa ogromnom energijom koja me je na samom početku rukovođenja Muzičkom školom u više navrata savjetovala, iskreno i dobronamjerno, bez ikakvog ličnog interesa“, ističe naša sagovornica i dodaje:

“Moja poruka za sve žene je sledeća: Razvijena svijest o samopoštovanju i samopouzdanju je naveća dragocjenost žene, a osnažena žena, znači i snažno društvo. Samo još da mi žene shvatimo da je zaista blagoslov biti žena i da žene mogu donijeti pozitivne promjene svijetu u kome živimo“, kaže za “Direkt” Dragana Budalić iz Nevesinja.

Podijeli članak
3 komentara
  • Apsolutno se slazem sa prethodnim komentarom. Smatram da je Direkt portal ponajbolji portal kod nas ali me je ovo iznenadilo. Da se partijski poslusnik predstavlja kao uzor zenama. Kako ste to dopustili???
    Zar se ne sjecate skandala vezano za doticnu gospodju i izbacivanje Sase Stojanovica iz muzicke skole???
    (https://www.istinito.com/bih/drustvo/15026-snsd-u-nevesinju-ostavio-bez-posla-osnivaca-muzicke-skole/)

    Doticna nije nikakav strucnjak za bilo sta, niti bi bila direktor bilo cega da je partija nije postavila! Valjda to znate. Znaci, ona je produkt ovog sistema ali nikako ne moze biti prototip uspjesne osobe.

  • Управо тако, сви који живе у Невесињу то знају и овај текст је ругање свим карактерним и часним становницима тог мјеста.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *