Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika
3 minuta čitanja
Mladić tokom izricanja presude (Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen

Ovim je potvrđena prvostepena presuda iz novembra 2017. godine kojom je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen po prvoj tački “Genocid u šest opština”, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

ratko-mladic
Mladić tokom izricanja presude (Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen

Sutkinja Prisca Matimba Niambe je tokom izricanja presude naložila da Mladić ostane u pritvoru Mehanizma u Hagu, dok se ne organuzije premještanje u zatvor u drugu državu.

Sutkinja Prisca Matimba Niambe je dala suprotno mišljenje na sve zaključke Žalbenog vijeća na žalbu kojom je Mladićeva odbrana pokušala osporiti navode Pretresnog vijeća.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je navode žalbe Ratka Mladića na prbvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namjerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Ratko Mladić je u novembru 2017. godine prvostepeno osuđen po deset tačaka optužnice, dok je oslobođen po prvoj tački “Genocid u šest opština”, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Podsjetimo da je Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u mjestu Lazarevo u Srbiji, a nekoliko dana kasnije izručen je u Hag.

Suđenje je počelo u maju 2012, a okončano 15. decembra 2016. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na kaznu doživotnog zatvora uz obrazloženje da je značajno doprinio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice. Oslobođen je optužbi za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica. Žalbu na presudu uložili su i Tužilaštvo i Mladićevi branioci.

Nakon izricanja presude usledila je i reakcija brojnih zvaničnika iz RS ocjenjujući da presuda nema veze sa pravom i pravdom, kao i da je sud pokazao svoj antisrpski karakter.

Zvaničnici iz BiH si izrazili razočaranost time što “Haški sud nije imao hrabrosti da ide do kraja” i istakli da je prihvatanje istine jedini put u budućnost.

Američki predsjednik Džozef Bajden je izrazio nadu da će lideri poštovati presudu koju je ocijenio istorijskom.

Evropski zvaničnik Šari Mišel je sa svog Tviter naloga poručio da će presuda pomoći da se ostavi bolna prošlost, kao i da se na prvo mjesto stavi budućnost.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *