Radnici UIO BiH počeli štrajk

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Radnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH stupili su danas u štrajk upozorenja koji će trajati svakog dana od 12 do 14 časova, pišu Nezavisne. 

“Bili smo prisiljeni na štrajk koji će biti svaki dan dok nam se zahtjevi ne ispune. Ovo nije ishitrena odluka, više od 13 godina naše plate su zamrznute i dva puta smanjene. Sasvim je nerealno i apsurdno da je plata na državnom nivou niža nego na entitetskom nivou. U RS ona iznosi 590 KM, u FBiH 543 KM, dok je na državnom niovu najniža 470 KM, što je apsurdno. Plate naših kolega u opštinama su veće i do 300 KM”, rekla je za “Nezavisne novine” Ana Mrnjavac, predsjednik Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Što se tiče zahtjeva, u Sindikatu radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da će štrajk trajati sve dok se hitno ne usvoji budžet institucija BiH za 2022. godinu i vrati osnovica za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine.

Zanimljivo je da je svojom odlukom Savjet ministara BiH vratio osnovicu na nivou iz 2008. godine odnosno na 535 KM, međutim ona se neće primjenjivati sve dok se ne usvoji budžet za 2022. godinu što je malo vjerovatno da će se desiti u skorije vrijeme jer BiH još uvijek nije usvojila ni budžet za 2021. godinu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *