Put Nevesinje – Gacko kao Bermudski trougao za stoku

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Crna hronika
6 minuta čitanja

U proteklih mesec i po dana na području Gacka i Nevesinja su nestala četiri grla krupne stoke. Vlasnici smatraju da je u pitanju krađa i da policija nije mnogo uradila da se slučajevi rasvetle. Iz PU Trebinje su nam rekli da nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na krađu i nastavljaju rad “po prijavama”.

krave gacko nevesinje direkt portal
Krava pored puta- čest prizor u Hercegovini

Oko magistralnog puta Gacko- Nevesinje je, prema našim saznanjima, u proteklih mesec i po dana, nestalo četiri grla krupne stoke. 3. septembra je porodici Đogović koja živi na samoj granici dve opštine nestao bik.

Vlasnici sumnjaju na krađu

Oko pola 12 bik je bio sa kravama, mirno su pasli. Obilazimo stoku na svakih dva-tri sata. Oko pola 5 videli smo parkiran kombi pokraj puta, bika nije bilo. Najpre se nismo zabrinuli, mislili smo da je u blizini jer je bio miran i nikada se nije odvajao od krava. Uostalom, teren je takav da goveda i ne idu daleko”, objašnjava naš sagovornik.

Kako se veče približavalo, shvatili su da nešto nije u redu i pošli su u potragu za bikom. Do kasno u noć i sutradan su pretraživali teren, ali ga nisu našli.

Videli smo samo tragove auta koje se zaustavilo, parče hleba i malo slame i, čini nam se, mesto gde je izrovana zemlja, kao da je bik pružao otpor kad su ga vukli. Posle 24 sata od nestanka otac je otišao u policijsku stanicu u Nevesinje i dao izjavu”, opisuje situaciju mlađi Đogović.

Iz PU Trebinje su nam na pitanja da li je bilo prijava nestanka krupne stoke i šta je utvrđeno, odgovorili da su PS Nevesinje prijavljena dva nestanka.

U oba slučaja prijavljeno je da se sa ispaše nije vratilo po jedno grlo krupne stoke. Prijavioci su izjavili da se stoka kretala bez nadzora na većoj površini. Po zaprimanju prijave policijski službenici su izašli na mesto ispaše, vršili obilazak, međutim, nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je stoku neko ukrao”, saopšteno nam je iz PU Trebinje.

Potpuno je netačno da su izlazili na teren. Uviđaj nije rađen. Čak, prema mojim saznanjima, oni su sa zakašnjenjem od nedelju dana u tužilaštvo prosledili prijavu. Naveli su da smo telefonom prijavili nestanak, što je netačno jer je otac lično išao u stanicu da prijavi. Mi smo, praktično u sat, rekli kad je bik nestao, a oni su u svom izveštaju naveli da je nestao u proteklih sedam dana na području Rilja što je oko 5 kilometara udaljeno od mesta nestanka. Na teren nisu izlazili niti su radili uviđaj što meni daje za pravo da mislim da oni i ne žele da utvrde šta se desilo. A prema mojim sumnjama, bik je ukraden tog dana između 16 i 16:15 popodne”, revoltiran je naš sagovornik koji u domaćinstvu živi sa suprugom, dvoje dece i roditeljima. Osim skromne očeve penzije sav prihod je isključivo od stočarstva. Šteta je najmanje 2,5 hiljade maraka i veliki je udarac na njihov budžet, ali za to, kaže, niko ne mari.

Dve nedelje kasnije bez krave je ostao i njihov komšija. No, ni taj nestanak nije uzbunio nevesinjsku policiju. Stočari osećaju da su prepušteni sami sebi, uz pomoć prijatelja i rodbine su pretresli celo područje, ali nikakav trag nisu pronašli.

Ako šta otkrijete- javite policiji

U međuvremenu i u Gacku su nestale dve krave. Njihovi vlasnici su, izgleda, u startu bili skeptični kada je pomoć policije u pitanju, pa slučajeve nisu ni prijavili. Jedan od njih nam je u neformalnom razgovoru takođe potvrdio da sumnja da je u pitanju krađa.

Neko je očito pratio situaciju. Krave su nam na ispaši kao i svaki dan bile na Ponikvama iznad Gacka. Krava koja je nestala se često izdvajala. Mada je imala zvono, znala je i da se pritaji. Pretpostavljam da je neko uhvatio, utovario u kamion sa ceradom i odvezao”, kaže stočar iz Gacka čija krava je već bila kaparisana. Šteta je oko 3 hiljade maraka, tvrdi.

Za “Direkt” su iz policije rekli da je o događaju obavešteno Okružno javno tužilaštvo u Trebinju te da nastavljaju dalji rad po prijavama.

Koji rad, kakav sad rad posle mesec dana može biti”, pitaju se u porodici Đogović koja se više ne nada da će pronaći bika. Smatraju da je to policija, da je želela, mogla da reši odmah.

Umesto toga, savetovali su im da stalno čuvaju stoku i da, “ako nešto primete, njih obaveste”, kažu naši sagovornici.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *