Pogledajte ko savjetuje ministre u Vladi RS

Autor: Direkt Aktuelno
8 minuta čitanja

Većina ministara u Vladi Republike Srpske ima po jednog ili dva savjetnika i požurili su da ih imenuju odmah po dolasku na funkciju, dok su u manjini oni koji su odlučili da im nisu potrebni ničiji savjeti.

Piše: Bojana Ninković/Capital

Informacije o broju i imenima savjetnika CAPITAL je zatražio od svih 16 ministarstava, a zanimljivo je da su u pojedinim ministarstvima smatrali da od javnosti treba sakriti imena savjetodavaca.

Inače, savjetnicima je plata određena Zakonom  o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske i ona, prema tom zakonu iznosi 2.556 KM.

Kako su nam kazali u ministarstvima, većina savjetnika prima platu određenu pomenutim zakonom, dok je u pojedinim ministarstvima ugovorom određeno drugačije.

Dva ministra četiri savjetnika

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić ima dva savjetnika i to Slavišu Bajića i Vladu Vujanovića.

„Bajić je imenovan 3. januara ove godine, a Vujanović 1. septembra pretprošle godine“, nagalsili su za CAPITAL u ovom ministarstvu.

Ministra trgovine i turizma RS Denisa Šulića savjetuju Aleksandra Stojanović i Jelena Trninić Miličević, a imenovane su u martu i aprilu ove godine.

Stojanovićeva je bila direktorica Radija Gradiška od 2013. do 2016. godine. Stojanović je bila i prva direktorica Radio televizije Gradiška, pa je imenovana na mjesto pomoćnika direktora za digitalne medije i marketing „Apoteke Gradiška“, odakle je došla u Šulićev kabinet.

Druga savjetnica je Jelena Trninić Miličević koja je član Upravnog odbora Fondacije Srpska kuća. Predsjednica ove fondacije je Gorica Dodik kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vidovićeva zadržala Snježanu Kelečević

Ministarstvo finansija Republike Srpske na čijem je čelu Zora Vidović ima, kako su za CAPITAL rekli u ovom ministarstvu, jednu savjetnicu, Snježanu Kelečević koja je na ovu funkciju imenovana u mandatu aktuelne ministarke.

Kelečevićeva je bila poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske u sazivu 2014-2018. godine, a odmah po dolasku Vidovićeve na funkciju ministra finansija imenovana za njenog savjetnika.

I ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić ima jednog savjetnika, a to je Zoran Pejašinović, istoričar i profesor u banjalučkoj Gimanziji.

„Savjetnik je imenovan rješenjem od 1. marta ove godine, na period do isteka mandata ministra. Novčana naknada savjetniku određena je posebnim ugovorom i ona je u bruto iznosu 1.802 KM mjesečno“ istakli su za CAPITAL u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su naveli da aktuelni ministar Nedeljko Čubrilović ima jednog savjetnika, Slobodana Nagradića. Nagradić je  po zanimanju sociolog. Nekad je bio visoki funkcioner PDP-a, da bi potom 2010. godine napustio tu stranku i prešao u DNS. Nakon podjele DNS-a ostao je vjeran Čubriloviću i priklonio se DEMOS-u.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su kazali da je savjetnica ministra Save Minića Dragana Popadić, te da je zaposlena na mjestu savjetnika za ruralni razvoj.

„Po zanimanju je diplomirani agronom,  a na radnom mjestu savjetnika je od 1. januara ove godine“, istakli su resornom ministarstvu.

Ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojina Mitrovića  savjetuje Milovan Pejanović koji ovu funkciju obavlja od 1. februara ove godine.

„Neto plata savjetnika iznosi 2.574 KM. Bruto plata je 4.107 maraka“, istakli su za CAPITAL u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

Ministra Pravde RS Miloša Bukejlović savjetuje Danko Jović koji je po zanimanju dipolomirani pravnik, a na ovu funkciju je imenovan 20. februara ove godine.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS su istakli da ministarka Selma Čabrić ima jednog savjetnika.

„Po preuzimanju dužnosti ministra, postavljen je i savjetnik ministra, Vedran Gligorić koji taj posao obavlja od 20. marta ove godine“, naglasili su u ovom ministarstvu, te dodali da je Gligorić profesor istorije.

Gligorić je visoki funkcioner Socijalističke partije u Doboju, ali i pomoćnik direktora dobojske osnovne škole „Dositej Obradović“.

Četiri ministarstva kriju savjetnike

Za razliku od 12 ministarstava koja su portalu CAPITAL dostavila imena i prezimena savjetnika ministara u preostala četiri su odlučili da imena svojih savjetnika sakrijiu iz njima poznatih razloga.

U Ministarstvu za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS su ne navodeći imena istakli da ministra Željka Budimira savjetuju dvije osobe.

„Na mjestu savjetnika su angažovane dvije osobe, savjetnik za visoko obrazovanje i savjetnik za informaciono društvo“, rekli su u ovom ministarstvu.

Iako u Ministarstvu nisu željeli da otkriju imena savjetnika CAPITAL je saznao da su to Dražen Višnjić i Josif Ilić.

Višnjić je ranije bio šef Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS, a savjetovao je i predsjednika RS Milorada Dodika, a 2017. godine našao se na meti kriminalističke policije.

Kriminalistički inspektori provjeravali su  navode iz anonimnog pisma u kojem se Dražen Višnjić i njegovi bivši podređeni terete da su nezakonito koristili sofisticiranu opremu dobijenu od Federalnog istražnog biroa SAD (FBI) za potrebe zajedničke akcije kodnog naziva “Port rojal” koja je izvedena u periodu od marta 2014. do oktobra 2015. godine. Za potrebe te akcije od FBI su dobili 10 mobilnih telefona ajfon, četiri tablet ajped i sedam laptop računara.

Drugi Budimirov savjetnik je Josif Ilić koji je, inače, sekretar Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i Budimirov radni kolega.

Budimir je, inače, profesor Fakulteta političkih nauka na katedri za politikologiju.

Ni u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite RS nisu otkrili imena savjetnika. Istakli su da imaju dva savjetnika koji su stupili na dužnost 1. aprila ove godine.

Prema informacijama CAPITAL-a ministra Danijela Egića savjetuju Radenko Topalović i Igor Ratković.

Potpuno je nejasno zbog čega u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite kriju ime savjetnika s obirom na to da, kako CAPITALsaznaje, Šeranića savjetuje Milojko Grujičić koji je dugogodišnji savjetnik u ovom ministarstvu.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske nam takođe nisu otkrili imena savjetnika, ali, kako je CAPITALsaznao savjetnici su Borka Kojić i Željko Radonjić iz partije NPS Darka Banjca.

Đokiću, Vipotniku i Karanu savjetnici nisu potrebni

Za razliku od ostalih, Petra Đokića ministra energetike i rudarstva, kao i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišu Karana niko ne savjetuje.

„Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan nema imenovanih savjetnika, angažovanih po ugovoru i koji su vezani za njegov mandat“, istakli su u MUP-u RS.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske su takođe istakli da ovo ministarstvo trenutno nema angažovanih savjetnika u radno-pravnom statusu.

Kako su istakli u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ni ministra Bojana Vipotnika niko ne savjetuje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *