Odbornica SNSD-a i supruga direktora SPS-a dobila novi ugovor od HE Dabar

Autor: Direkt Aktuelno Politika
9 minuta čitanja
Žarko Laketa (FOTO: Direkt)

Biljana Laketa, supruga supruga Žarka Lakete, novoimenovanog direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, odbornica SNSD u SO Nevesinje i suvlasnica firme „Euro – Trans“ ne vidi problem u tome što njena firma redovno dobija tenderske ugovore sa javnim sektorom. Novinari su joj smiješni, njena porodica svakim danom uvećava bogatstvo.

Žarko Laketa (FOTO: Direkt)

Piše: Žana Gauk/ Žurnal

Gospođo Laketa, potrebno mi je nekoliko informacija. Nadam se da neće biti problem.

Vidjećemo hoće li biti problem.

Ne znam zašto bi bio, informacije su javne. Vi ih potvrdite ili demantujte.

– Recite.

Vi ste odbornica SNSD-a u Skupštini opštine Nevesinje?

Da, jesam.

Firma čija ste suvlasnica, „Euro-Trans“, 12. decembra prošle godine potpisala je ugovor sa Hidroelektranama Dabar za zimsko i tekuće održavanje puteva, vrijedan 74.990 (87.738 KM sa PDV-om)?

Nije to prvi ugovor.

Znam.

Ali, ja imam čovjeka koji to sve za mene radi.

Ne sumnjam. I u redu vam je da budete odbornica, a da vaša privatna firma dobija pare iz budžeta?

Vi ste, gospođo, smiješni.

Čekajte, ja sam vama smiješna jer vas pitam vidite li išta sporno u tome što radite?!

U maniru vrsne SNSD-ovke, Biljana Laketa, inače i supruga Žarka Lakete, novoimenovanog direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i čovjeka koji je presuđen za zloupotrebu položaja, spustila je slušalicu.

Možda bi ovo bilo smiješno, da nije tužno. A i nemoralno! Al’ šta zna moral šta su funkcije i privatni biznisi?!

Preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS – Hidrolektrane Dabar, kojim u v.d. mandatu upravlja Slaviša Stajić, raspisale su tender 24. oktobra prošle godine. Odredio je 75.000 (87.738 KM sa uračunatim PDV-om). Firma SNSD-ove Biljane Lakete jedina je poslala ponudu. Da je nevesinjska obornica bila sigurna da joj je posao zagarantovan govori podatak da se ponudila samo 10 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti, 74.990 KM. Tenderskog takmičenja sa konkurencijom nije bilo.

Uprava HE Dabar nije imala zahtjeve kojim Biljana Laketa ne može da doskoči. Tek dvije godine pozitivnog poslovanja, uspješnu realizacija najmanje jednog ovakvog ugovora čija je minimalna vrijednost bila 75.000 KM, četiri kamiona sa prikolicom i čeonim plugom, tri utovarivača sa priključkom za čišćenje snijega, grejder i poluteretno vozilo sa opremom za pregled puteva.

Laketa je u razgovoru sa Žurnalom, usred moralnog iščuđavanja nama smiješnima, rekla i jednu istinu. Nije joj to jedini ugovor sa javnim sektorom.

I 2018. godine baš ovakav dobila je od – baš HE Dabar. Vrijednost – 91.593 KM sa PDV-om. Godinu kasnije „Euro -Trans“ bio je zadužen za održavanje postojećih puteva 86.785 KM. Isto je bilo i 2020. – 87.750 KM.

Kada je već bila odbornica u SO Nevesinje, 2021. godine ta ista opština joj je plaćala „eksternu reprezentaciju“. U „restoranske usluge“ „Euro – Trans“ ušao je i 2022. O sukobu interesa Biljana Laketa ne zna ništa. Ne osjeća kao da je, u najmanju ruku, nemoralna. Sve joj je smiješno!

Kako je njena firma pretplaćena na poslove u HE Dabar, 2021. nastavila je da održava puteve – 87.639 KM, 2022. za zimsko održavanje – 87.741, za sanaciju pristupnog puta Zovi Do – brana Pošćenje 2022. direktno je dogovoreno 6.985 KM.

Posla za „Euro – Trans“ bilo je, zanimljivo, i u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čijem je čelu SNSD-ov Staša Košarac, a savjetovao ga je, avaj, Biljanin suprug Žarko.

Firma je inače registrovana za prevoz robe.

Grohotom!

A SAD ŽARKO

Suprug nevesinjske odbornice SNSD-a Žarko Laketa 10. februara ove godine imenovan je za direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Javnosti nije nepoznat, o njegovom javnom i od očiju javnosti sakrivenom djelovanju detaljno je pisao portal Direkt.

Kao prvooptuženog sud u Nevesinju ga je 2001. godine proglasio krivim i osuđen na četiri mjeseca zatvora, uslovno godinu dana, zbog zloupotrebe službenog položaja. Kao inspektor opšteg kriminala uhvaćen je u krađi, tačnije, posredovao u legalizaciji ukradenog vozila. Prijavili su ga gatački policajci.

Izvori Direkta tvrdili su i da je javna tajna da se kod Lakete, zvanog Ćato, tokom devedesetih godina mogla kupiti saobraćajna dozvola. Kasnije je, precizirali su, dio obrazaca prodao Gordanu Pavloviću, sada biznismenu iz Foče.

Dok je bio načelnik Policijske uprave Trebinje trebalo je da bude čovjek izvan svih stranačkih i političkih dešavanja, ali Laketa nije krio političke veze sa SNSD-om. Uvezao se i sa bezbjedonosno interesantnim osobama.

Viđen je i u ovdašnjem „poslovnom svijetu“, pa je uvećao i imovinu.

„Ne zna šta ima“, kažu za Žurnal Nevesinjci.

Sve to dokumentovao je i Direkt u seriji u kojima je pobrojao sve nekretnine i automobile porodice Laketa.

Savjetima je „unaprijedio“ i ministarsko djelovanje Staše Košarca, a bio je i pomoćnik direktora Granične policije BiH. Tada se među policajcima govorilo o Laketinim malverzacijama, istraživale su i institucije.

„Policijska akcija ‘Grand’ u septembru 2011. godine, sprovedena po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, a u saradnji s Obavještajno- sigurnosnom agencijom BiH, SIPA i MUP-om Zapadno-hercegovačkog kantona, ponovo je  aktuelizovala priču o povezanosti vrha Granične policije BiH sa kriminalnim i koruptivnim radnjama. U toj akciji, među 21 uhapšenim, bili su i policajci GP BiH Jedinica Trebinje. Naš izvor kaže da se tadašnji vrh GP BiH, u kome je i bio i Žarko Laketa, dovodio u vezu sa švercom koji je u tim godinama cvjetao između BiH i Crne Gore. Nakon što su uhapšeni graničari tri godine poslije sprovedene akcije oslobođeni optužbi, neki od pripadnika GP BiH tvrdili su da je u oslobađanju učestvovao i Laketa, kako na vidjelo ne bi izašla njegova umiješanost. Laketinu umješanosti u kriminal i korupciju djela, dok je obavljao funkciju u GP BiH, istraživala je i SIPA i Tužilaštvo BiH. Dokaze Tužilaštvo, naravno, nije našlo“, pisao je Direkt.

Laketa je, tvrde dobro obaviješteni izvori, bio glavni i za zapošljavanje srpskih kadrova u GP BiH.

„I nakon što je otišao sa mjesta pomoćnika Žarko Laketa je, tvrdi naš izvor, ostao “siva eminencija” GP BiH. Preko svojih  kolega iz ove policijske agencije, sa kojima je bio u bliskim poslovnim vezama i dalje je  imao određeni uticaj kada je zapošljavanje u pitanju. Mada, zbog izmijenjenih političkih prilika i oslabljenog uticaja SNSD njegov udio u tome je tada bio neznatan. Međutim, nakon što je SNSD opet zagospodario ovom policijskom agencijom i ponovo postavio svoj  kadar u fotelju pomoćnika, Laketa je počeo da vraća moć u GP BiH, utičući na odabir kadeta i kadrova  za ovu agenciju. Tako je u GP BiH doveo i člana svoje porodice kome priprema unapređenje“, pisali su novinari koje je Laketa tužio, a Ustavni sud BiH stavio tačku na njegovo pravno maltretiranje.

Tako je potvrđeno da Lakete imaju milionsku imovinu – stanove i poslovne prostore, luksuzne automobile, kamione, radne mašine, restoran… Presuda je donijela i bitan zaključak – da brisanje iz kaznene evidencije nikoga ne čini neosuđivanim.

Osuđen, ponovo je sjeo u fotelju.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *