Nova školska godina, stari izazovi

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Kraj avgusta za učenike i prosvjetne radnike je i kraj raspusta. Sutra za školarce prestaju bezbrižni dani, dok su brige uveliko počele za brojne roditelje, pogotovo one koji za školu spremaju više djece. Naš sugrađanin, otac četvoro djece, kaže da troškove ne može sabrati.

Njegovo troje djece sutra polazi u školu, a najmlađe u vrtić. Iako mu je dvoje djece oslobođeno plaćanja knjiga, u gruboj računici, sa svim uštedama, troškovi mu za sami početak škole dostižu i do 1.200KM.

“U prvi razred srednje škole mi ide jedno dijete, samo komplet knjiga za prvo polugodište košta oko 240-250KM. Sveske i pribor za tri školarca nas je koštao oko 150 KM, uz to garderoba, koja je stalna potreba, pa i ne znam koliko nas je koštala, plus četiri puta patike i dva puta patofne. To je samo osnovno šta nam treba za početak škole, ali snalazimo se, borimo se”, kaže naš sagovornik.

Pojašnjava da u tome nije računao čizme i jakne za djecu, koje će ih kako kaže, sigurno koštati oko 1.000KM.

Višečlane porodice oslobođene dijela plaćanja

Kao višečlana porodica, kaže, oslobođeni su plaćanja udžbenika u osnovnoj školi za prvo i drugo dijete, ako su prethodnu godinu završila odličnim uspjehom.

” Treće i svako naredno dijete iz porodice u osnovnoj školi dobija besplatno knjige, nije uslov da je odličan učenik”, rekao nam je naš sagovornik i dodao da su prošle godine kao višečlana porodica bili oslobođeni i plaćanja vrtića, za ovu godinu, kaže, još nije upoznat.

U istočnoj Hercegovini 574 prvačića, u Berkovićima samo devet

Ove godine s prvim septembrom đački dani u istočnoj Hercegovini počinju za 574 prvačića. Najmanje njih ove godine polazi u Berkovićima, svega devet prvačića, od čega će šest nastavu pohađati u centralnoj školi, a troje u područnom odjeljenju.

Prije 10 godina u Berkovićima je upisano 25 prvačića, a godinama se broj prvačića u ovoj opštini smanjivao, pa je tako u školskoj 2016/2017. godini upisano 16 đaka u prvi razred, a godinu kasnije broj je smanjen za jednog učenika.

Kada je u pitanju ostatak istočne Hercegovine u Ljubinju će u školske klupe u petak sjesti 31 prvačić, u Gacku 69 prvačića, što je za 17 manje nego u 2022/23 kada ih je bilo 86.

U Nevesinju i Bileći je upisano po 84 đaka, a u Trebinju će u školu krenuti 297 učenika prvog razreda, što je neznatno više u odnosu na lani, kada je prvi put u školske klupe sjelo 288 đaka.

“U Osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj u Trebinju 122 prvačića će pohađati nastavu u centralnoj školi, dok će njih 13 biti u područnom odjeljenju. U školi Vuk Stefanović Karadžić upisano je 87 prvačića u centralnoj školi i pet u područnim odjeljenjima, a u školi Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški upisano je 70 prvačića”, rekao je za “Direkt” Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije istočna Hercegovina .

Manji broj učenika upisan je u Republici Srpskoj. Primjera radi, prije sedam godina, broj đaka prvaka u Srpskoj bio je veći od 10.000, da bi taj broj danas pao ispod 9.000 upisnih prvačića.

Ranije su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopštili da posljednji podaci pokazuju da u školu od septembra kreće oko 8.900 prvačića.

Podsjetimo, osnovnu školu u Srpskoj je 2015. godine upisalo čak 10.517 prvačića, 2016. godine – 10.206, da bismo 2017. godine zabilježili manje od 10.000 đaka prvaka. Broj učenika od tada konstantno pada.

Prošle godine su u Republici Srpskoj bila upisana 9.152 učenika.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *