Nevesinje: Đubrivo je krivo za sve

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
U Gacku je podeljeno 82 paketa

Podela besplatnih poljoprivrednih paketa je u opštini Nevesinje izazvala nezadovoljstvo dela korisnika, a na lokalnu samoupravu, pa i samo ministarstvo, bacila senku sumnje. I dok načelnik opštine Avdalović tvrdi da je iza svega želja da se pomoge onima koji su u stanju potrebe, nezadovoljni kažu da se osećaju diskriminisano.

U Gacku je podeljeno 82 paketa

Prethodnih dana su u opštinama Istočne Hercegovine podeljeni paketi materijala za setvu kao vid pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima. Pomoć je obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede RS u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD)

Paketi vrednosti 252 KM sadrže semenski materijal, leđnu pumpu i kombinovano đubrivo za prihranu, a sadržaj je dovoljan da se zasadi oko pola dunuma obradive površine.

Za stanovnike opštine Nevesinje iz ovog kontigenta je namenjeno 200 paketa. No, opštinskoj upravi se na poziv upućen preko medija javilo mnogo više građana.

Videli smo da je interesovanje veliko, javilo se preko 520 sugrađana. Želeli smo da što više ljudi uključimo u to računajući da ako sada poseju u vrednosti od 100 maraka, na jesen će prihod biti oko hiljadu, što nije malo za porodicu u ovim teškim vremenima”, objašnjava načelnik opštine Milenko Avdalović.

Kaže da su od prijavljenih napravili selekciju, odbacili one koji su zaposleni u javnim preduzećima i odlučili da iz budžeta izdvoje oko 25 hiljada maraka za 275 paketa.

Odlučili smo da obezbedimo samo semena, bez đubriva i prskalice, jer za to jednostavno nismo imali para. Raspisali smo tender, išli smo sa cenom od 100 maraka, ali je ponuda bila i jeftinija, pa je paket vrednosti nešto oko 80 maraka”, tvrdi Avdalović.

Sa druge strane, korisnici koji su dobili “opštinske” umesto “republičkih” paketa se osećaju diskriminisano. Bilo je i sporadičnih vraćanja “paketa bez đubriva”.

Odbornik u SO Nevesinje Darko Marić je dobio “republički” paket, ali nije zadovoljan kako je lokalna vlast uradila ovaj posao. Izražava sumnju u dobre namere i smatra da su “republičke” pakete dodeljivali članovima i simpatizerima vladajuće stranke.

Nemam dokaz za to, ali bi se sa spiskova sigurno videlo da su oni imali prednost. Mene možda nisu smeli da prebace na “opštinski” jer sam odbornik”, izražava on sumnju.

Bolje bi bilo da nisu davali ništa, nego što su napravili različite pakete i stvorili razdor i nezadovoljstvo”, stav je odbornika Marića.

Sa druge strane, načelnik Avdalović kaže da je iza svega namera da se u novonastaloj situaciji izađe u susret što večem broju ljudi.

Ne želim da komentarišem, uvek će se naći neko ko se buni. Mogu da kažem da je naša namera bila najbolja i to je jedina istina”, kaže Avdalović.

U RS je podeljeno 9 hiljada paketa u vrednosti oko 2 miliona maraka koje je obezbedilo resorno ministarstvo u saradnji sa IFAD-om. Na području Istočne Hercegovine je podeljeno hiljadu paketa, a kriterijumi su bili broj stanovnika i razvijenost opštine.

Paketi su namenjeni višečlanim porodicama, samohranim roditeljima, korisnicima socijalne pomoći, nezaposlenim ili licima koja su ostala bez posla, a koja imaju pola dunuma zemljišta za sadnju povrća.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *