Nakon što je potvrđeno da nije za piće, Gacko sutra veći deo dana bez vode

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Zbog mikrobiološke neispravnosti voda nije za piće, saopštili su danas iz Vodovoda u Gacku. Za sutra je planirano čišćenje i dezinfekcija glavnog bazena pa će od 10 časova ujutru potrošači iz Gacka biti bez vodosnabdevanja.

Za stanovnike Gacka danas je najvažnija vest bila da je voda iz gradskog vodovoda mikrobiološki neispravna i da nije za piće.

Sutra će slavine veći deo dana biti suve jer su su iz Vodovoda Gacko najavili redovno čišćenje i dezinfekciju bazena od 10 časova uz preporuku da se ni posle toga voda ne koristi za piće dok nalaz ne bude uredan.

Saopštili su i da će izvršiti ponovno uzorkovanje vode koja se šalje u trebinjski Zavod za zaštitu zdravlja.

Zabrinutost je veća i zbog toga što je u susednom Nevesinju proteklog vikenda u Hitnu pomoć javilo oko 160 osoba sa simptomima dijareje, povraćanja, povišene temperature i bolova u stomaku.

Iako se sa sigurnošću još ne može utvrditi uzrok, epidemiološka istraživanja će ići u više pravaca.

Kada su u pitanju masovna obolevanja u kratkom vremenu uvek se razmatra higijenska ispravnost vode, ali i mogućnost virusne etiologije bolesti“, rekla je epidemiološkinja Jelena Durić za Radio Nevesinje. 

Iz JP “Vodovod” Nevesinje su saopštili da je ispitivanje u njihovoj internoj labaratoriji pokazalo da je voda iz jezera Alagovac bakteriološki ipravna kao i da su iz Instituta za javno zdravstvo RS juče izvršili dodatno uzorkovanje vode sa više tačaka.

Inače, mikrobiološka svojstva vode označavaju sadržaj bakterija u vodi za piće i predstavljaju najvažniji  sanitarni pokazatelj kvaliteta vode.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *