Milenko Vujinović iz Pala: Sistem sporo reaguje

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Foto: Direkt

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ u Palama, već 20 godina uljepšava živote i zalaže se za inkluziju ovih lica i u toj borbi neće posustati. Iza njih je veliki broj projekata sa međunarodnim organizacijama, ali i mnoštvo sportskih uspjeha.

Foto: Direkt

Piše: Nikola Vuksanović/Direkt

Mali broj ljudi među kojima su volonteri, ali i stručni kadar marljivo radi iz dana u dan, kako bi još više poboljšali rad ove zajednice.

Udruženje „Sunce“prvo je takvo udruženje u Palama. Direktor Udruženja Milenko Vujinović ističe da početak i nije bio toliko težak, ali da je svakako bio izuzetno potreban.

U tom periodu lica sa smanjenim intelektualnim sposobnostima nisu imala riješeno zdravstveno pitanje, zaštitu, niti bilo koji drugi važan segment, što je roditeljima pravilo probleme.

„Sistem sporo reaguje. Ipak, uspjeli smo se izboriti za inkluziju lica sa smetnjama u razvoju, te smo znatno uticali na Zakon o socijalnoj zaštiti iz 2012. godine. Posebno kada je u pitanju dnevno zbrinjavanje, ali i njega u kući“, rekao je Vujinović.

milenko vujinovic
Milenko Vujinović (prvi lijevo)

Projekti i lokalna podrška predstavljaju finansijsku osnovu

On napominje da podrške u velikoj mjeri nije ni bilo, posebno kada je u pitanju državni nivo. Riječi hvale ima za Opštinu Pale, koja od početka pruža podršku ovoj ideji.

„Izuzev Opštine Pale, koja Udruženje finansira u visini materijalnih potreba za komunalne usluge, pomoći sa drugih strana nema. Posljednjih četiri – pet godina, akcenat se stavlja i na sport. Najviše se oslanjamo na projekte koje radimo i na taj način obezbijedimo potreban novac“, priča nam Milenko.

Nažalost, „Sunce“ još uvijek nema kompletno osoblje za rad, ali se trude da djeci priušte što ugodniji boravak i svaki vid podrške, koju svakako zaslužuju. Sa djecom i omladinom redovno radi logoped, ali i pedagog, te su im dostupni u svim situacijama. Takođe, na raspolaganju je i volonter psiholog, koji redovno razgovara sa mališanima, ali i roditeljima.

Najveći problem je zapošljavanje

Nakon mukotrpne borbe za inkluziju lica sa smetnjama u razvoju, koja je trajala godinama, naišli su na problem njihovog zapošljavanja. Interesovanje za inkluziju u smislu poslovne saradnje je poprilično rijetko, ali i to bi se trebalo promijeniti.

„Uradili smo projekat koji finansira Evropska unija, na osnovu kojeg je 20 osoba iz Bosne i Hercegovine i isto toliko iz Crne Gore obučeno za pčelarstvo. Na taj način će imati sopstvene izvore prihoda“, kazao je naš sagovornik.

U Udruženju je pokrenut i pogon za pakovanje meda, gdje je uvijek zaposlena jedna osoba, a u skladu sa potrebama sezone, nekada i dvije. Volonteri su sastavni i neophodni dio ove zajednice.

„Bez volontera ne bismo mogli ništa i na svu sreću uvijek ih ima, što nam svakako mnogo znači“, zaključio je Milenko.

Sportski uspjesi

Važno istaći uspjeh mališana iz sportske sekcije „Sunce“. Milada Elez, koja se bavi stonim tenisom i bacanjem kugle, proglašena je za sportistu godine Republike Srpske, u kategoriji lica sa invaliditetom. Udruženje se takođe može pohvaliti i sjajnim rezultatom koji je postigao Njegoš Mihajlović, osvojivši treće mjesto u atletici na Specijalnim olimpijskim igrama.

osi

Borba ovog udruženja, kao i mnogih drugih širom zemlje, jeste borba za prava lica sa smetnjama u razvoju i njihovo uključivanje u sve pore društva. Biti drugačiji ne smije biti osporeno, niti omalovažavano.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *