Konfederacija sindikata: Luka Petrović ne zna da računa

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
5 minuta čitanja

Konfederacija sindikata Republike Srpske uputila je otvoreno pismo Vladi RS i „Elektroprivredi RS“ ističući da ERS obmanjuje javnost iznošenjem netačnih informacija i da je očigledno da generalni direktor Luka Petrović „ne zna da sabere dugovanja koja Matično preduzeće ima prema `RiTE Gacko`“.

Naime, na nedavnoj konferenciji koju je održala Konfederacija sindikata RS istaknuto je da ERS duguje 40 miliona maraka „RiTE Gacko“ za isporučenu električnu energiju, što su u ERS demantovali ističući da njima gatačko zavisno preduzeće duguje 21,1 miliona KM, piše Capital.

U otvorenom pismu iz Konfederacije ponavljaju da ERS za period jun 2019. godine – decembar 2020. godine „RiTE Gacko“ duguje oko 40 miliona КM za isporučenu električnu energiju.

„Obavještavamo vas da je u junu 2019. godine nakon kapitalnog remonta „RiTE Gacko“ imalo obavezu prema ERS po osnovu avansno preuzetih novčanih sredstava u iznosu od 12.728.887 КM, a neisplaćeno potraživanje „RiTE Gacko“ za isporučenu električnu energiju od ERS na dan 31.12.2020. godine iznosilo je 26.933.866 КM“, navode iz Konfederacije sindikata RS.

Poručuju da je generalni direktor ERS Luka Petrović ove cifre mogao sabrati i bez digitrona i konstatovati da je iz Matičnog preduzeća za 18 mjeseci „RiTE Gacko“ isplaćeno manje 39.652.753 КM.

Dodaju da se ERS prema „RiTE Gacko“ ponaša maćehinski i da je doveden u pitanje rada tog preduzeća-.

„Žalosno je da generalni direktor na sastancima na najvišem nivou tvrdi da „RiTE Gacko“ treba stati. Te namjere provodite i kroz načine da nam niste nabavili gume za rudarsku mehanizaciju, jel znate koliku ste štetu time nanijeli Rudniku. Niste izmjestili ni rijeku Mušnicu vjerovatno iz istog razloga kako za godinu dana ne bi smo imali gdje kopati rudu. Ovakvim potezima navodite nas na sumnju da radite za neki strani lobi kome je cilj da preko urušavanja „RiTE Gacko“, urušite i „Elektroprivredu RS“, a samim time i Republiku Srpsku“, istaknuto je u otvorenom pismu.

U Sindikatu očekuju da Vlada i druge institucije pozovu Petrovića na odgovornost.

Za iznos koji ERS potražuje navode da su nametnuta, fiktivna i izmišljena na štetu „RiTE Gacko“ i da to mora biti predmet sudskog spora.

„Podsjećamo Vas da ste se hvalili kako ćete posle restruktuiranja distributivnih preduzeća obezbijediti da monter ima platu 1.000 evra, pa gdje je ta plata, radnici „Elektroprivrede RS“ nemaju ni kolektivni ugovor“, naveli su, između ostalog, iz Sindikata.

Petrovića su pozvali na TV duel u medijskoj kući koju izabere, a institucije vlasti da se hitno pozabave problemima u ERS.

Podsjećamo, iz „Elektroprivrede RS“ su rekli kako su predstavnici Konfederacije sindikata na nedavnoj konferenciji iznijeli niz netačnih i paušalnih stavova o stanju u ERS.

„Ne vodeći računa o činjenicama, predsjednik Konfederacije sindikata RS novinarima je izjavio da ERS zavisnom preduzeću “RiTE Gacko” za period 30. jun 2019 – 31. decembar 2020. godine duguje 40 miliona KM što je apsolutno neistinito. Tačno je da ukupna potraživanja Matičnog preduzeća od “RiTE Gacko”, na današnji dan iznose 37.484.068 KM, a obaveze Matičnog preduzeća prema “RiTE Gacko” na isti dan iznose 16.343.206 KM. Dakle, osim prema dobavljačima, “RiTE Gacko” duguje i Matičnom preduzeću iznos od 21.140.862 KM”, naveli su tada u ERS.

Dodali su da Tepavčević očigledno ne predstavlja radnike i da stavovi koje plasira u javnost nisu bazirani na činjeničnom stanju.

“`Rudnik i termoelektrana Gacko` kao proizvođač električne energije ima sve uslove za rad, za šta je odgovorna Uprava “RiTE Gacko”, a ovo nije prvi put da iz Sindikata, iz samo njima poznatih razloga, pominju obustavu procesa proizvodnje. Takođe, izneseni stavovi o reorganizaciji distributivne djelatnosti nisu tačni, argumentovani, niti zasnovani na stručnoj analizi”, istakli su u ERS-u.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *