Grad Trebinje: Razjedinjeni radnici su dobri radnici?

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja

Umjesto da praznik rada dočekuju ujedinjeni u borbi za svoja prava i bolje sutra svih radnika, radnici trebinjske Gradske uprave su razjedinjeni u dva sindikata. Pojedini članovi sindikalne organizacije, koja pripada Sindikatu uprave RS, tvrde da su juče vrbovani da pređu u drugu sindikalnu organizaciju, koja djeluje pri Sindikatu lokalne samouprave i javne službe Republike Srpske.

grad trebinje

S druge strane, predsjednica Sindikata u Gradskoj upravi Trebinje, koji djeluje pri Sindikatu lokalne samouprave i javne službe Republike Srpske, kaže da o tome ne zna ništa i da od nas to prvi put čuje.

Da se nešto dešava među radnicima najprije je na svom Fejsbuk profilu juče objavio radnik trebinjske Gradske uprave Duško Miljanović. On je ustvrdio da mu je preko posrednika nuđeno da napusti sindikalnu organizaciju čiji je član, koja djeluje u okviru Sindikata uprave RS, i da pređe u drugu sindikalnu organizaciju. Miljanović ocjenjuje da je u pitanju pravljenje razdora među radnicima i to baš dan pred njihov praznik, Prvi maj.

Juče je, kako saznajemo, održan sastanak odbora sindikalne organizacije Grada Trebinja, nakon čega su zahtjevi upućeni gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću.

Zatraženo je, između ostalog, da Grad što prije počne sa primjenama dopunjenog Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) kojim se predviđa povećanje plata radnicima u upravi, te da se prestane sa pritiskom na radnike da pređu u drugi sindikat.

Sa ovim je upoznat i predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić. On je za „Direkt“ kazao da se sličan scenario događa svaki put kada ovaj sindikat intenzivira svoje aktivnosti. Gradonačelnici i načelnici, kaže,  tada angažuju „svoje vojnike“ da rade na razjedinjavanju sindikata.

„Mislim da je razlog vrbovanja radnika to što smo mi potpisali izmjene dopuna Posebnog kolektivnog ugovora po kome je predviđeno uvećanje plata i te izmjene su stupile na snagu 21. marta. Mi smo poslali dopis svim gradskim i opštinskim upravama, svim našim predsjednicima sindikalnih organizacija i svim onim opštinskim upravama koje nisu u našem sindikatu. Potrebno je sprovesti izmjene i dopune i izvršiti usklađivanje koeficijenata cijene rada, tj. povećati plate onako kako je dogovoreno kroz izmjene i dopune PKU sa Vladom“, kategoričan je Marić.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS

Prema njegovim saznanjima, radnici u Trebinju su odbili ponude da pređu u drugi sindikat.

„Zahvaljujem se radnicima na tome i kada sve ovo prođe ja ću sigurno doći u Trebinje i održati zbor sa svim radnicima i to neće moći zabraniti nijedan načelnik ili gradonačenik. Mi smo obavijestili Evropski komitet za socijalna pitanja o tome kako mnogi rukovodioci, direktori, načelnici i gradonačelnici ne poštuju kolektivni ugovor, da se miješaju  u rad sindikata, što je strogo zabranjeno po međunarodnim konvencijama koje su ratifikovane u BiH. Ja sam izvjestilac Evropske asocijacije sindikata u javnoj službi sa sjedištem u Briselu i njih ćemo upoznati sa svim ovim dešavanjima. Oni, onda, neće pomagati nikoga ko krši ljudska prava“, uvjerava Marić.

On naglašava da će tužiti sve gradske i opštinske uprave koje ne ispoštuju odredbe PKU i ne povećaju plate radnicima. Pandemija korona virusa, kaže on, ne može biti opravdanje vlastima da izbjegnu ono što zakonski sljeduje radnike.

 „Simptomatično je da se pritisci dešavaju u momentu kad Sindikat uprave veoma žestoko reaguje na izjave o dobrovoljnosti na korištenje godišnjih odmora i ja očekujem da će se ta aktivnost koja se juče desila u Trebinju raširiti po cijeloj RS. Mi nećemo prestati da ukazujemo na nepravilsnosti, već ćemo to raditi još žešće. Naša je obaveza da štitimo radnike, a ne gradonačelnike i načelnike“, kaže Marić za „Direkt“.

Kako je moguće da je neko vrbovao radnike da pređu u sindikat na čijem je čelu nije jasno ni predsjednici druge sindikalne organizacije Zdravki Dangubić. Iznenađena našim pitanjem, kazala je da ne vidi razloga da se prema bilo kome vrši bilo kakav pritisak. U ponedjeljak će, kaže, sigurno imati više informacija.

Marić zaključuje da razjedinjeni radnici odgovaraju gradonačelnicima, jer kad postoje dvije sindikalne organizacije, kaže on, gradonačelnik može lako da se igra.

“Kada gradonačelnik kontroliše jedan sindikat, on će uvijek dobiti njegovu salgasnost”, jasan je Marić.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *