FSRS OBESMISLIO TAKMIČENJE:
Dvostruki aršini za Slobodu, tim iz Novog Grada ponovo u Prvoj ligi

Autor: Miloš Vasiljević Naše mišljenje
4 minuta čitanja
Stadion ",Mlakve" Novi Grad, Foto: Gerila info

Dvostruki aršini, (ne)poštovanje propozicija takmičenja, favorizovanje pojedinih klubova, kao sada novogradske Slobode, slika su koja sportske sladokusce goni sa fudbalskih terena Prve lige Republike Srpske. Osim toga, postavlja se logično pitanje, koliko će ovakve pojave baciti mrlju, na ionako tešku situaciju u fudbalu Srpske.

Mlakve, Novi Grad
Stadion “,Mlakve” Novi Grad, Foto: Gerila info

Sve su to igrarije vrha Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS) na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem, koji su u apsolutnoj sprezi sa vladajućim režimom, a kako bi drugačije i bili u fudbalu, jer većina njih (čast izuzecima) da nije funkcija i fotelja, ne bi bili ni  blizu „zelenog tepiha“.

Fudbal u Srpskoj, (p)ostao je poligon za namještanje utakmica i razna potkusurivanja, što je rezultovalo sve manjom posjetom, a od najvažnije sporedne stvari leđa su okrenuli i mnogi biznismeni, jer ne žele da se valjaju u živom blatu. Prva liga Republike Srpske, izgubila je ove godine i dva stadiona sa pristojnom posjetom. Bijeljinski Radnik sasvim zasluženo praviće društvo najboljim timovima jer se seli u najjači rang bh. fudbala, dok je FK Omarska, sa gotovo hiljadu ljudi u prosjeku na tribina nakon tri godine ponovo u nižem rangu.

Da nas apsolutno ništa ne može iznenaditi, najbolje ilustruje činjenica koju je juče donio Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske gdje su čelnici uručili pozivnicu za učešće u Prvoj ligi naredne sezone ekipi Slobode iz Novog Grada. Sloboda je ovu sezonu završila na pretposljednjem mjestu Druge lige “Zapad“ da stvar bude komičnija.

Tako se desio i fudbalski presedan da Sloboda, ako gledamo tabelu ni u ludilu ne bi mogla da zauzme poziciju šampiona drugoligaškog „Zapada“ – ekipe Sloge iz Trna i već od ljeta igra prvoligaški fudbal. No, u zemlji apsurda čuda su moguća.

Vico Zeljković
Vico Zeljković, FOTO: GERILA

Nadamo se da se ova situacija nikada više neće ponoviti i da će plasman na tabeli da odlučuje aktere rangova takmiičenja. Kada smo dodjeljivali specijalnu pozivnicu Slobodi vodili smo se činjenicama i mislim da nismo pogriješili – rekao je Zeljković.

No, ovo nije prvi put da se jedan od najstarijih klubova u BiH, osnovan prije 114. godina favorizuje. Tim sa stadiona Mlakve, koji je lani uništen u dobro poznatim majskim poplavama, bio je miljenik Saveza i prije tri godine kada su dobili „pozivnicu“.

Definitivno, sada je i više nego jasno da postoji neki „dil“ na relaciji,   Vico Zeljković i i predsjednik Slobode Mladen Bosančić.

Kakva se na ovaj način šalje poruka dječacima koji uče prve fudbalske korake, da li termin transparentnost i dalje postoji u fudbalskim krugovima ili bolje reći u fudbalskim organima, kako će sve to uticati na fer – plej i razvoj ove magične igre u Srpskoj. Činjenično da je prisutna stagnacija, sve lošiji kvalitet i razlozi koje smo naveli na početku teksta, neoborive su činjenice.

Ako pogledate većinu stadionu, tu se u prosjeku na tribinama nalazi između 100 i 150 posjetilaca, pa sa pravom oni koji prate fudbal kažu da se on igra zbog sudija, kontrolora i delegata.

U Republici Sprskoj apsolutno niko nije protiv tima sa stadiona „Mlakve“, naprotiv, istorija je na njihovoj stani, ali ipak zeleni tepih mora biti mjerilo i reper, u suprotnom ne piše nam se dobro. Bojim se da smo blizu onog fudbalskog dna.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *