Debevcu i Mehmedagiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo Politika
2 minuta čitanja
Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine je djelimično uvažio prijedlog Državnog tužilaštva i donio rješenje kojim se suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukida pritvor i određuju mjere zabrane.

Ranko Debevec
Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Piše: Jasmin Begić/Detektor

U saopštenju Suda se navodi da će osumnjičeni Debevec i Mehmedagić biti pušteni iz pritvora nakon što predaju putne isprave. Istovremeno, njima su određene mjere zabrane napuštanja boravišta u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka, putovanja i sastajanja s određenim osobama.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja“, naveli su iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je za osumnjičene predložilo mjere kućnog pritvora, zabranu kontaktiranja sa osumnjičenim Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

U obrazloženju prijedloga su naveli da Tužilaštvo u ranijim prijedlozima za pritvor nije navodilo opasnost od bjekstva, ali to ne znači da ona ne postoji, zbog čega osumnjičeni trebaju predati putne isprave.

Odbrane se nisu protivile zabrani kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, ali je obrazaloženo da su kućni pritvor i zabrana putovanja neosnovani.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *