Zli patuljci

Autor: Milanka Kovačević Komentar Naše mišljenje
6 minuta čitanja

Da svega ima u ovoj božijoj bašti mogli smo da se uverimo prošle nedelje. A gde je bašta, tu su i patuljci. Istini za volju, na sparušenom, zapuštenom komadu zemlje, jedino su oni vidljivi. U nedelji iza nas se postavilo pitanje: “Šta je važnije – bašta, sav svet koji živi u njoj i od nje ili grupa patuljaka?” Pošto su patuljci imali ekskluzivno pravo izjašnjavanja, odgovor ne treba da vas čudi. Može bašta i sve da se sasuši, oni moraju da imaju što im treba. Nek’ inflacija ide do neba, nek’ se novac obezvredi, njih to ne brine jer im je sve u nekretninama. A nekom i u zlatnim polugama. Za unuka, dakako.

i-bi-nedelja

Za razliku od obućara iz bajke kojem su patuljci pomagali, naši patuljci su spremni da nas oderu do gole kože. I ne znamo koliko ih imamo. Umesto da u ovoj bašti bude tek poneki, kao ukras ili strašilo, zapatilo ih se toliko da su sve pritisli, pa čak i piramidu napravili. A na vrhu je glavni patuljak, zvaćemo ga od milošte Baja.

U nedelji iza nas je Baja najpre išao do evropske baštenske skupštine u kojoj ga uglavnom po lošem poznaju. Rekao je da on nije toliko zao koliko su drugi i da sa ruskim patuljkom nije ni u kakvoj vezi.

“Onomad me je u hodniku primio, neću mu to zaboraviti, čim padne. Sad ne smem jer mi mnogo toga zavisi od njega”, poverio se Baja. Bolje nije prošao ni patuljak Dragan kad su evropski baštovani shvatili da naši patuljci nisu izašli iz bajke, nego iz horora.

A u hororu glavni patuljak ima svoje sluge- patuljke. Odlikuje ih servilnost,  strah od glavnog, kao i velika spremnost da ga zamene, ko god da se popne na vrh piramide.

Baja je u nedelji iza nas u Sarajevo poslao četiri patuljka da ne daju akcize. Akcize su, u stvari, harač koji mora da plati svaki kupac goriva. Harač, kobajagi, služi da se grade auto-putevi, ali ga u stvarnosti patuljci troše za svoj sladak život.

Ne biste verovali, ali i patuljci imaju dušu. A ona ima i svoje slabosti. Neko je slab na hranu, neko na kapljicu, a svi na komfor.

Tako se uz “haj ho, haj ho”, u Sarajevo zaputio odred prezrelih, ali odlučnih patuljaka da za svoju vrstu sačuva privilegije. Mrguda, Tupko, Pokvarenko i Lukavko su došli, dok je Pospanko izostao. Pre toga se, na glasanju drugog dela bašte, Debeljko našao u poslu, pa nije došao.

Bilo kako bilo, patuljci su rekli da neće da ostanu bez para koje su prisvojili. “Plaćaće nam dok ne crknu”, bila je zdravica kojom su proslavljali uspeh. Potom su, da bi zamazali oči javnosti, odigrali predstavu:

“Od 1. aprililila ukidamo porez na osnovne namirnice i akcize. Pa naš veliki patuljak je genije! Ovamo ćemo povećati porez na luksuz, nama neće faliti, a ispašće da vodimo računa i o bašti!”, razdragano su vikali patuljci otvarajući još jedan Moet iz špajiza, po starom PDV-u, dakako.

To što bašta vene, a živi svet se osipa, kratkovidi stvorovi oslobođeni znanja, morala i osećaja, ne haju. Kad dođe kraj, oni će već naći svoju kuću. Za većinu iz voda, zakonom biologije, verovatno i večnu. Ali, ko bi od hada strahovao kada je osetio raj na zemlji. Grčevito ga brani, pa makar svi koji ga na leđima nose u pakao otišli.

Osim manipulacije i zamazivanja očiju živom svetu u bašti, patuljci su na još jednom, možda i važnijem, zadatku- kako da što duže pritiskaju baštu.

“Ako nema izbora, nema ni promena”, dosetili su se i odmah organizovali predstavu u kojoj se, kao, dogovaraju o tome ko šta sanja, a kome se šta dešava. Vreme prolazi, a predstava prerasta u seriju. Meseci su česti, kao i plate iz budžeta. Baštensko stablo je prekriveno imelama. Isisavaju one život i ne brinu šta će kad se drvo osuši jerbo će svoju porodični granu presaditi u drugu baštu.

Na izmaku nedelje nam je, kalendar tvrdi, stiglo proleće. Inače ga ne bismo primetili. U vremenu patuljaka i ono je nekako natmureno, hladno i dobro ne obećava.

Kao ni situacija u Ukrajini u kojoj se rat zahuktava.

Čoveka je strah da misli šta će biti ako se proširi. Čoveka je strah, ali ne i patuljka. Njegova zlobna duša se raduje jerbo bi i jedan običan cvet mogao da ga zaseni. O čitavoj leji da ne pričamo. Zato se potrudio da cveće rastera.

Dobro zna da se u pustoj bašti samo patuljci primećuju.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *