Žitarice iz Pakistana, povrće iz Egipta: Evo koliko smo hrane uvezli ove godine, izvoz višestruko manji

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

U ovom periodu, na naše tržište je iz zemalja okruženja, Evrope i svijeta stiglo 42 miliona kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda, te 33,6 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda. Uvezli smo i 68 miliona kilograma povrća, 120 miliona kilograma voća, te 309 miliona kilograma žitarica.

Uvoz ovih proizvoda koštao nas je skoro 855 miliona KM, što je za skoro četiri puta više od izvozne vrijednosti, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH, piše Srpskainfo.

Od pomenutih grupa proizvoda, jedino je kod mlijeka i mliječnih proizvoda izvoz bio veći od uvoza, i to za 13,6 miliona kilograma. Međutim, dok smo izvezli mlijeka u vrijednosti 75,6 miliona, uvoz mliječnih proizvoda nas je koštao 144,5 miliona KM.

Zanimljivo je da hranu ne uvozimo samo iz regiona i evropskih zemalja, nego i iz udaljenih azijskih i afričkih država.

Tako, na primjer, žitarice uvozimo i iz Indije i Pakistana, voće iz Ekvadora, povrće iz Egipta i Kine.

I poljoprivrednici upozoravaju da smo, zbog gašenja domaće primarne poljoprivredne proizvodnje, prisiljeni da uvozimo ogromne količine hrane. Objašnjavaju da je samo kod mlijeka situacija zadovoljavajuća, dok ostalim poljoprivrednim proizvodima ni približno ne možemo da zadovoljimo vlastite potrebe, te da je situacija najkritičnija u stočarstvu.

Naglašavaju da će, bez uvođenja zaštitnih mjera, domaća proizvodnja hrane i dalje gubiti bitku sa prekomjernim uvozom, a domaći poljoprivrednici u sve većoj mjeri odustajati od uzgoja stoke, sađenja povrća, sijanja žitarica.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *