Zeljković bolestan, odgođeno suđenje u predmetu “Korona ugovori”

Autor: Direkt Aktuelno
2 minuta čitanja
Zeljković bolestan, odgođeno suđenje u predmetu “Korona ugovori”
Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i  ostalim optuženima u predmetu “Korona ugovori”, jutros je  odgođeno jer je Zeljković bolestan.

zeljkovic
Zeljković bolestan, odgođeno suđenje u predmetu “Korona ugovori”

Piše: Nebojša Tomašević/ Glas Srpske

Osim Zeljkovića  optuženi su direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, vlasnik Turističke agencije “Travel for fan”  Saša Marković, bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić i direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka,  Zeljković je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *