Željko Zubac prešao u Hamovićev EFT

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja

Jedan od najvećih regionalnih trgovaca električnom energijom Vuk Hamović ubijedio je direktora državne “Hidroelektrane Dabar” Željka Zubca da preuzme direktorsku poziciju u “Energy financing team” u Bileći, saznaje portal CAPITAL.

Zubac će zamjeniti Ranka Čokorila koji je preko deset godina bio na čelu ogranka “EFT”-a u Bileći.  Sa druge strane, na Zubčevu fotelju u “HE Dabar” sjeo je Slaviša Stajić.

Zubac je diplomirani inženjer geologije, a na mjesto rukovodioca ovog preduzeća je imenovan 2017. godine kada je zamjenio Radivoja Bratića, nekadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.  Prije toga je radio kao tehnički direktor.

Kod Hamovića prelazi u momentu kada se ovo preduzeće sprema za početak gradnje solarne elektrane u Bileći vrijedne 70 miliona maraka. U tu svrhu registrovano je zasebno preduzeće “EFT SE” Bileća, a kojeg prema zvaničnim registrima zastupa Čokorilo.

Koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama, instalisane snage 60 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 84 GWh, Hamović je od Vlade Republike Srpske dobio u maju ove godine. Kako je CAPITAL tada otkrio, uslovi za dodjelu koncesije su bili takvi da ih je jedino Hamović ispunjavao.

“EFT” u Bileći se do sada bavio isključivo trgovinom struje, a sa nekoliko zaposlenih preduzeće je ostvarivalo prihode koji se mjere u desetinama miliona maraka.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *