Željko Komšić i predstavništvo rezervisali ultraluksuzni hotel u Ženevi. Nisu otišli, ali će građani BiH platiti troškove

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
9 minuta čitanja

Nominalno hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao je sa svojim predstavništvom od 10. do 12. decembra učestvovati na obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava i 75. godišnjici usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Ženevi. No, do toga nije došlo, a taj diplomatski propust i inertnost će na kraju platiti građani.

željko komšić ženeva

Piše: Z.Kolobara/Hercegovina info

Naime, Komšić je preko svojih saradnika sredinom novembra rezervirsao sedam standardnih soba i jednu suite u Hotelu des Bergues koji pripada luksuznom lancu ‘Four Seasons’ hotela, jednom od najskupljih i najluksuznijih hotela u Ženevi, saznaje hercegovina.info.

U Ženevi su se za vrijeme istorijskoog sastanka 16. juna 2021. susreli ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden. Tokom boravka u Švajcarskoj ruski predsjednik Putin je odsjeo u hotelu Mandarin, a Biden je boravio u hotelu Intercontinental u Ženevi. Sobe u ta dva hotela su skoro duplo jeftinije od onoga gdje su trebali odsjesti Željko Komšić i njegovo predstavništo u Hotel des Bergues.

hotel ženeva putin
Hotel u kojem je boravio ruski predsjednik Vladimir Putin
hotel ženeva
Hotel u kojem je boravio američki predsjednik Joe Biden
komšić ženeva
Hotel koji je s delegacijom rezervirao Željko Komšić, tik uz obalu Ženevskog jezera

Cijene izražene u grafikama iznad označavaju one koje su postavljene kao prosječne cijene tog hotela ukoliko jedna osoba treba jedno noćenje.

Kako naši pouzdani izvori tvrde, Komšićev luksuzni hotel nalazi se uz samo jezero. Suite je, naravno, rezervisan za Komšića, a građani koji ga finansiraju bi samo njegovu sobu platili 2.400 eura (4.700 KM). Za druge članove predstavništva ukupna cijena soba bila bi oko 9.000 evra (17.600 KM). Dok ogroman dio građana Bosne i Hercegovine krpa kraj s krajem i može samo sanjati noćenje u hotelu, porezne obveznike i sve građane Komšićev izlet u Ženevi koštao bi čak 22.300 maraka!

U hotelskom žargonu, ‘suite’ označava vrstu sobe ili apartmana koji je obično veći od standardne hotelske sobe i često uključuje dodatne prostorije osim spavaće sobe. Suite obično sadrži dnevni boravak, ponekad sa sofom koja se može pretvoriti u krevet, i može imati i dodatne sadržaje poput kuhinje ili trpezarije. Suite apartmani su dizajnirani da pruže više prostora i luksuza, te su često skuplji od standardnih soba. Idealni su za duže boravke, porodicu ili one koji traže više udobnosti i privatnosti.

Istraživanjem stranica za rezervaciju smještaja može se utvrditi da je od Komšićevog hotela skuplji samo jedan, i to Hotel Woodward koji se isto tako nalazi uz samo jezero u Ženevi.

To nije sve

Iz Komšićeve kancelarije su dvije sedmice od zahtjeva naprasno otkazali rezervaciju hotela početkom decembra. Zbog stroge politike hotela, povrat novca nije bio moguć, upravo da bi se izbjeglo otkazivanje neozbiljnih gostiju. Na kraju, a to je potvrđeno nekoliko dana kasnije, hotel je izašao u susret i nepojavljivanje Komšića i njegove pratnje u Ženevi građane Bosne i Hercegovine će koštati više od 5.000 eura (‘samo’ 11.000 KM).

Propušteni događaj

Željko Komšić trebao je učestvovati na obilježavanju 75. godišnjice univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, no kako saznajemo put u Švajcarsku odgođen je zbog puta u Bruxelles gdje je boravio na sastanku s evropskim čelnicima.

Tokom ta dva dana u Ženevi organizovane su tematske konsulltacije.  Organizatori navode da je ovaj događaj visokog nivoa  ‘Ljudska prava 75’ sazvao UN za ljudska prava i suorganizovala ga je Vlada Švajcerske. Učesnici su uključivali države članice, organizacije civilnog društva, gradove i lokalne vlade, branitelje ljudskih prava, parlamentarne predstavnike, entitete Ujedinjenih naroda, akademike, stručnjake, mlade ljude i umjetnike. Prateći događaji održavali su se u regionalnim središtima, u Palati naroda i u virtualnim sobama.

Osim toga, UN za ljudska prava održao je koncert za ljudska prava uz podršku umjetnika iz cijelog svijeta kako bi obilježio 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 10. decembra.

Gdje je trebao odsjesti Željko Komšić?

Iako se predstavlja kao čovjek koji ima empatiju prema malom čovjeku, članu Predsjedništva BiH očito nije mrsko ugoditi i vlastitom komforu. Ovaj luksuzni hotel je dizajnirao poznati umjetnik unutrašnjeg interijera Pierre-Yves Rochon, a hotel kao dio eksluzivnog Four Seasons smješten je u istorijskoj zgradi. Sve sobe u hotelu Four Seasons odlikuju se jedinstvenim luksuznim stilom s klasičnim francuskim namještajem i nude pogled na grad, vrt ili jezero. Hotel se nalazi u centru Ženeve, 10 minuta hoda od željezničke stanice i odmah pored autobuske stanice Mont Blanc. Raskoš kakav pruža ovaj hotel očito su prepoznali i gosti, pa je tako ovaj objekt ocijenjen s vrlo visokih 9,8 kada je u pitanju boravak i komfor jedne osobe.

 

ženeva hotel

hotel ženeva komšić

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Voli luksuz i ne voli biti sam

Predstavništvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, na čelu s njim, je samo za jedan u VIP salonu zračne luke u Frankfurtu potrošila više od 6.200 KM.

Krajem prošle godine frankfurtski aerodrom ispostavio je račun od 1. novembrra 2023. za korištenje usluga. Preciznije, tražila se refundacija troškova koje je platila ambasada BiH u Njemačkoj, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Tada je, kao i u otkazanom putu u Švajcarsku, uz Komšićevom predstavništvu bilo čak osam osoba i sve su koristile VIP salon. S Komšićem su se tada u VIP salonu frankfurtskog aerodroma počastili pratioci, ali i savjetnici. Na tom popisu je bila i njegova supruga Sabina te Ferid Musić, Sandra Filipović, Sanjin Mesihović i drugi.

Javnost se tada pitala za razloge korištenja usluga u VIP salonima budući da je već 2. novembra morao biti u New Yorku na sjednici Savjeta Bezbjednosti UN-a.

Inače, VIP saloni na aerodromima omogućuju doček i ispraćaj visokih službenika, odnosno osoba od posebnog značaja kao i organizaciju njihovih poslovnih ili diplomatskih sastanaka.

Predstavništvo od 22 člana

Kada je u decembru 2007. otvarana ambasada BiH u Podgorici, Komšić je, kako su tada objavili mediji, sa sobom poveo čak 22 ljudi. Odluke Predsjedništva BiH o tome nije bilo.

U Komšićevom predstavništvu, koja je putovala u sedam automobila, bilo je šest savjetnika iz njegove kancelarije, jedan član Protokola Predsjedništva BiH, 10 članova osiguranja, te četiri vozača.

Niko iz kancelarije ostala dva člana tadašnjeg Predsjedništva Harisa Silajdžića i Nebojše Radmanovića nije otišao u Podgoricu.

Skijanje ‘na kuću’

Komšića pamtimo i po tome što je, zajedno s četiri člana svog ureda, 2014. godine pravdao “službeno” putovanje računom skijališta.

Komšić i njegovi saradnici “službeno” su u isto vrijeme otputovali u tri različite zemlje, Italiju, Njemačku i Austriju, a troškove noćenja za tri noći svi su opravdali računom austrijskog skijališta Solden.

Dalje, ako se vratimo na kraj 2011. i tamo ćemo naći izvještaj o rastrošnost Komšića, koji je i tada bio u Predsjedništvu.

U tom periodu kancelarija hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića potrošila je za devet meseci 2011. skoro koliko kancelarije druge dvojice članova Predsjedništva – Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića zajedno.

Komšićev ured za devet mjeseci potrošio je ukupno 153.926 evra, a preostala dva ureda zajedno samo 44.000 evra više.

Komšićev ureda potrošio je tada 42.560 evra za angažovanje osoba po ugovoru o djelu, Izetbegovićev 12.000 evra, dok su u Radmanovićevom uredu u istu svrhu potrošili 5.650 evra.

Iz Komšićeve kancelarije  već 11 dana nisu odgovarali na naše upite o ženevskom, umalo, izletu, kao ni na podsjetnike od prošle sedmice. Takođe, kako saznajemo ovaj planirani put nije iskoordiniran ni iskomuniciran s Ministarstvom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine. Iako zakonski nisu to dužni učiniti, u bilo kojoj državi bilo bi diplomatski neozbiljno, a i neodgovorno prema domaćinu.

 

Željko Komšić Ženeva

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *