Zelena Gračanica uznemirila stanovnike na obodu RiTE

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno
1 minuta čitanja

Fluorescentno zelena boja reke Gračanice je uznemirila meštane ovog jutra. Ekološki inspektor u opštini Gacko kaže da se radi o ispitivanju vodotokova u zoni rudnika Površinskog kopa Gacko, da su boje neškodljive i da nema mesta za zabrinutost. Kako bi se izbegli nesporazumi i panika, nadležnima u RiTE je naloženo da ubuduće javnost prethodno bude obaveštena. 

gracanica-gacko

Ispitivanja vodotokova u zoni PK Gacko ovog jutra su izazvali paniku i bes meštana Gračanice i okolnih sela. Naviknuti  i pomireni sa zagađenjem koje dolazi iz RiTE Gacko, fluorescentno-zelena boja reke Gračanice ih je bacila u očajanje. Ipak, kako su nam rekli u inspekciji opštine Gacko, radi se o ispitivanju vodotokova, a postupak je neškodljiv za biljni i životinjski svet.

U Geološkoj službi RiTE Gacko im je potvrđeno da je korišten natrijum-fluorescein, da je boja ekološki potpuno prihvatljiva i bezopasna kako za čoveka, tako i za biljni i životinski svet.

Lazar Okiljević, ekološki inspektor u Opštini Gacko je za “Direkt” potvrdio da je obišao teren, razgovarao sa nadležnima i da ih je upozorio da ubuduće javnost mora biti blagovremeno obaveštena o aktivnostima slične prirode koje su u planu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *