Zbog ino-duga kasne plate prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Foto: Pixabay

Prosvjetni radnici u Republici Srpskoj još nisu dobili plate za prošli mjesec iako su godinama unazad one isplaćivane najkasnije do 23. u mjesecu, prenosi Capital.

Foto: Pixabay

Ovo kašnjenje dolazi nakon što se premijer RS Radovan Višković prošle sedmice pohvalio da je Vlada prije roka izmirila obaveze prema Bečkoj berzi po osnovu emitovanih obveznica i da je budžet stabilan.

Međutim, novca, i pored premijerovih uvjeravanja u suprotno i novih milionskih zaduženja u ovom mjesecu, očigledno nema dovoljno, a to su prvi osjetili radnici zaposleni u oblasti obrazovanja.

„Ovo je prvo kašnjenje u posljednjih 15 godina. Ranije je uvijek bila najkasnije do 23. u mjesecu, ali obično bude 21. Međutim, ova plata još nije isplaćena“, kaže za CAPITAL dugogodišnji prosvjetni radnik iz Kotor Varoša.

Da plate nisu isplaćene potvrdile su nam i brojne druge njegove kolege kao i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.

„Jutros sam razgovarao sa ministarkom i ona je rekla da plate idu redovno. Zakon je rekao da se plata za prethodni mjesec isplaćuje u toku ovog mjeseca. Dakle, do 30. juna zakon nije prekršen. Međutim, prethodnih mjeseci naše plate su bile 22. ili 23. u mjesecu. Godinama ranije to je bilo 26. ili 27. Svi smo zabrinuti zbog otplate duga i što plate za sada jednostavno nema“, rekao je Gnjatić.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je prošle sedmice da je Srpska sedam dana prije roka ispunila svoje obaveze po osnovu „bečkih obveznica“ i isplatila 336 miliona KM.

„Vlada RS je ispunila svoje obaveze sedam dana prije roka. U narednom periodu ćemo bez ikakvog zastoja ispunjavati sve budžetske obaveze. RS je finansijski i ekonomski stabilna i likvidna“, rekao je tada Višković.

Međutim, očigledno je da je isplata tog duga ostavila rupu u budžetu i da trenutno nema novca za plate zaposlenih u prosvjeti.

Odgovor na pitanje zbog čega kasne plate, koje smo juče uputili Ministarstvu prosvjete i kulture RS, nismo dobili.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *