Završen stečaj: Bileća i zvanično bez javne apoteke

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Završen stečaj "Apoteke" u Bileći

Pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju zaključen je stečaj Javne zdravstvene ustanove “Apoteka” Bileća, čiji je osnivač Škupština Opštine Bileća. Stečajni postupak je pokrenut u martu ove godine, a zaključen je krajem avgusta, zbog nedostatka stečajne mase. To znači da potražioci neće moći da naplate dugove, jer apoteka nije imala svoju imovinu, već je koristila opštinski prostor. 

Javna apoteka u Bileći
Završen stečaj “Apoteke” u Bileći

Kako je ranije Direktu potvrđeno iz Opštine Bileća, prijedlog za pokretanje stečajnog postupka je upućen iz razloga platežne nesposobnosti, blokade računa i neizmirenih obaveza prema dobavljačima iz prethodnog perioda.

U postupku su održana dva ispitna i izvještajna ročišta i utvrđeno je da su ukupna potraživanja koja su u potpunosti priznata iznosila oko 22.000 maraka. Najviše potraživanja imala je Poreska uprava, a među potražiocima bili su i Uprava za indirektno oporezivanje, “Elektro-Hercegovina”, M:tel, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje te Direkcija za javno snabdijevanje električnom energijom.

U pitanju su vrlo male obaveze, ali budući da apoteka nije imala svoje imovine, ni one neće moći biti isplaćene.

Načelnik Opštine Bileća Veselin Vujović potvrdio nam je da u Bileći više ne postoji državna apoteka. Rekao je da je on ranije pokušavao da pronađe povoljniju lokaciju za ovu apoteku kako bi ona imala više kupaca i bolji promet, ali u tome nije uspio i apoteku su “ugušili dugovi i višak radnika”.

“Pokušao sam da ona bude u blizini Doma zdravlja, ali nisam dobio saglasnost, nije bilo rješenja, stečaj je bio jedino rješenje. Opštini je vraćen taj prostor u kome je bila apoteka i mi sada možemo njime da raspolažemo”, kazao je Vujović za Direkt.

Posljednja direktorka ove apoteke bila je Elizabeta Sekulić, o kojoj je Direkt ranije pisao u tekstu Pacijentu lijek isteklog roka trajanja, apoteci stečaj, a direktorki novi posao.

Kako je na jednoj od sjednica bilećke Skupštine tokom 2021. godine rekla, ona je uspjela da smanji dugove apoteke prema dobavljačima.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *