Zavod masovno zapošljava pripravnike u SNSD-ovim opštinama

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
4 minuta čitanja
Kalinovik

Nerazvijene opštine u Republici Srpskoj, a kojima upravljaju načelnici iz SNSD-a, nekoliko mjeseci prije izbora su krenule u masovno zapošljavanje mladih bez radnog iskustva. U tome im najviše pomaže Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, koji će platiti najveći trošak njihovog angažmana, prenosi portal CAPITAL.

Kalinovik

Tako je na primjer opštini Rogatica u kojoj stoluje SNSD-ov Milorad Jagodić odobreno zapošljavanje čak 26 pripravnika sa visokom stručnom spremom, što je petina od ukupno zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Zavod im je obezbjedio neto plate od 550 KM mjesečno u narednih godinu dana, a Rogatica je obavezna da uplati doprinose za pravu malu armiju novih službenika koji će u ukupnom iznosu prijeći cifru od 100.000 marka. Podsjećamo, Rogatica je nerazvijena opština sa oko 11.600 stanovnika.

Odmah iza Jagodića, najviše novca za zapošljavanje je dobio načelnik Bratunca, Nedeljko Mlađenović.

Preletač koji je prije dvije godine napustio SDS i priključio se najvećoj stranci u Srpskoj dobio je dozvolu da zaposli 17 pripravnika.

Zavod je izdašno pomogao i opštinu Han Pijesak i načelnika Vladu Ostijića, takođe perjanicu SNSD-a.

Šansu da pripravnički staž obavlja u administraciji ove nerazvijene lokalne zajednice će dobiti šest mladih ljudi. Država, odnosno Zavod za zapošljavanje će obezbjediti skoro 40.000 maraka za njihove plate dok će doprinose morati da plati opština.

Ustanova kojom rukovodi Miroslav Vujičić, ujedno i SNSD-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrudila se da i ostale njegove stranačke kolege ne ostanu kratkih rukava.

Radenku Reljiću, načelniku koji je u jeku pandemije zajedno sa ostalim stranačkim kolegama krenuo u privatni biznis i izgradnju zgrade Zavod je nagradio tako što mu je odobrio podsticaje za sedam radnih mjesta.

Ljubiši Ćosiću, načelniku Istočnog Novog Sarajeva koji je nedavno pozvao penzionere da prodaju kukuruz i tako poprave svoje budžete odobren je novac kako bi se u službu na godinu dana primilo pet mladih ljudi.

Na podsticaje još mogu računati i u Šekovićima, Srebrenici, Čelincu, Kalinoviku, Mrkonjić Gradu, Palama i Trenovu, ali u daleko manjim iznosima.

Da će se ovaj scenario desiti portal CAPITAL je najavio još u junu mjesecu ove godine. Naime, tada smo pisali kako Zavod dijeli 10 miliona KM za zapošljavanje bez jasnih kriterija sa čime je ostavljen veliki prostor za manipulacije.

Inače, ovakav način raspodjele novca konstantno kritikuju u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Srpske.

U posljednjem izvještaju revizori su se uvjerili i u elementarno nepoznavanje propisa od strane članova komisije koja je trebala svaki zahtjev za dodjelu podsticaja da boduje.

Naime, Komisija za obradu i ocjenu zahtjeva je imala zadatak da po osnovu jasno utvrđenih kriterija izvrši bodovanje prijava i sačini rang listu poslodavaca koji su aplicirali za novac po programu zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Međutim, umjesto da za svaki kriterij koji se vrednovao u obrazac unesu bodove, članovi komisije su sa “da” ili “ne” ocjenjivali da li podnosilac zahtjeva ispunjava taj kriterij, iako im to nije bio zadatak. Na ovaj način oni su upropastili transparentan postupak dodjele sredstava, i prepustili upravi da o tome odlučuje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *