Zavisna preduzeća „Elektroprivrede RS“ duguju milione za porez

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Foto: Direkt

“Elektroprivreda Republike Srpske” nalazi se u finansijskoj dubiozi, a pored gubitka od 29 miliona KM u prošloj godini, preduzeća iz sistema počela su da gomilaju i milionske poreske obaveze, piše Capital.

ers
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Ukupan nenaplaćen poreski dug sedam preduzeća iz sastava ERS krajem ovog mjeseca iznosio je 7,4 miliona KM, potvrdili su za CAPITAL u Poreskoj upravi RS.

Najveći dužnik je „Elektro – Bijeljina“ sa 1,83 miliona KM, zatim „Elektrokrajina“ sa 1,6 miliona КM te Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ sa 1,57 miliona maraka. Milionski dug ima i Rudnik i termoelektrana „Gacko“ (1.059.483 КM).

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ duguju 296.095 КM, „Hidroelektrane na Drini“ 360.510 КM, a „Elektro-Hercegovina“ 661.697 КM.

„Ukupne dospjele, a neizmirene obaveze javnih preduzeća u sastavu „Elektroprivrede RS“ na dan 29.01.2021. godine iznose 7.394.929 КM. Ove obaveze pretežno se odnose na poreze i doprinose na lična primanja i koncesionu naknadu za korištenje elektroenergetskih objekata“, naveli su u PURS.

Rukovodstvo „Elektroprivrede RS“ pohvalilo se prošle sedmice da je stabilizaciono – reorganizaciona politika koja se vodi u protekla 24 mjeseca donijela smanjenje broja radnika i prijema novih, efikasniji rad zaposlenih, te nastavak investicija.

Sve to, ipak, nije bilo dovoljno pa su priznali i da je na nivou holdinga ostvaren gubitak od 29 miliona KM.

Na to je, prema riječima izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove ERS-a Darka Milunovića, uticala loša hidrologija, pandemija virusa korona, kao i havarija u HE Plat.

Prihodi ERS lani su iznosili 681,5 miliona, dok su rashodi iznosili 710,5 miliona KM.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *