Zastrašivanje medija u Istočnom Novom Sarajevu- tužba za SPIN Info

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Nakon što je portal SPIN Info objavio tekst pod naslovom “SRC ‘Slavija’ posluje s gubitkom od 270 000 maraka”, pozivajući se na izvještaj istoimene ustanove usvojen na Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo, na kućnu adresu glavnog i odgovornog urednika 13.07. 2022. stigla je tužba za klevetu.

U tužbi se navodi: “Tužilac je osnovao SRC ‘Slavija’ za potrebe građana i SRC ‘Slavija’ nije osnovano radi sticanja dobiti, niti je predviđeno da ostvaruje prihode. Obzirom na jasne odredbe statuta centra, navedeno postupanje svakako ozlazi izvan okvira slobode govora, te ukazuje na namjeru urušavanja ugleda”.

Tužba SRC “Slavije” čiji je osnovač opština Istočno Novo Sarajevo je stigla, iako član 4. Zakona o kleveti RS navodi da javnim organima nije dozvoljeno da podnose tužbu za klevetu.

Banjalučki advokat koji zastupa SPIN Info Din Tešić smatra da tužilac u ovom predmetu niti jednim dokazom ne potvrđuje svoje navode, štaviše Izvještaj o poslovanju je prenesen od strane našeg portal u potpunosti tačno kako je iznešen i usvojen na Skupštini.

 

“Ovo je očigledan pokušaj zastrašivanja novinara koji bi trebao biti sankcionisan smjenom odgovornog lica, tj. direktora sa funkcije koju obavlja od strane Skupštine. Postoji odgovornost ako ne zbog  pokušaja zastrašivanja novinara, onda zbog toga što će  nastati šteta kako se vodi parnica neosnovano i biće obavezana Ustanova da snese troškove postupka naposljetku. Ovakav način dovodi i do narušavanja ugleda javne ustanove, a i to je osnov za razrješenje funkcije direktora od strane Skupštine opštine, no o tome da li postoji ili ne narušavanja ugleda je predmet za raspravu na Skupštini. Naša kancelarija je preuzela da zastupa pro bono predmet zato što smatram da je zastrašivanje novinara podrijevanje osnovnih civilizacijiskih i demokratskih principa preko kojih kao građanin nisam mogo preći i protiv kojih se svi moramo boriti”,  zaključuje Tešić.

Sporni tekst pročitajte u nastavku: SRC “Slavija” posluje s gubitkom od 270 000 maraka

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *