Zašto MUP Srpske obmanjuje građane o nestanku dokaza iz depozita u „Sarici“? Policajci „gubili“ dokumentaciju iz istrage na benzinskoj pumpi!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
10 minuta čitanja

Krajem prethodne godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obrušilo se na medije zbog, kako su rekli, netačnih informacija koje su puštene u javnost, a koje se tiču nestanka materijalnih dokaza iz skladišta bivše kasarne „Sarica“ nedaleko od Banjaluke. Visoki zvaničnici MUP-a zvanično su negirali da su se dešavale krađe iz depoa i tako bestidno obmanuli javnost stavljajući se u službu kriminalaca koji su počinili teška krivična djela.

Piše: Stefan Blagić, Infoveza

„U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nikakve afere „Depozit“. Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na preseljenju depozita koji je smješten u bivšoj kasarni „Sarica“, imajući u vidu da je navedeni objekat na toj lokaciji predat u vlasništvo opštine Laktaši. S tim u vezi, Ministarstvo je formiralo Komisiju za premještanje deponovanih stvari koja treba da utvrdi stanje depozita i isti preseli u poseban objekat Ministarstva za tu namjenu. O svemu navedenom obavješteni su nadležni sudovi i tužilaštvo po čijim nalozima se i čuvaju predmeti u depozitu“– saopštili su 5.11.2021. godine nadležni iz MUP-a.

Međutimna upit koji je portal Infoveza uputio MUP-u početkom mjeseca marta ove godine, dobili smo drastično drugačiji odgovor.

U vezi sa Vašim pitanjima od 06.03. i 14.03.2022. godine, obavještavamo Vas da se svi predmeti u depozitu čuvaju po nalozima nadležnih sudova i tužilaštava, te je za više informacija potrebno da se obratite njima kao nadležnima. Ministarstvo, odnosno osnovne organizacione jedinice MUP-a su prijavljivali nadležnim pravosudnim organima bilo koju promjenu u stanju predmeta koji se čuvaju u depozitu, te kao što smo naveli, potrebno je da se obratite nadležnim pravosudnim organima“, poručila je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću.

Infoveza saznaje da su iz depoa u „Sarici“ nestajali automobili (u dijelovima), zlato (nakit), novac, opojne droge, oružje, ali i druge stvari koje su predstavljale materijalne dokaze u tekućim slučajevima pred pravosuđem Srpske. Da su nadležni iz MUP-a u novembru prošle godine bestidno lagali potvrdilo je i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, koje je u saopštenju za portal Srpska info otkrilo da se već vodi nekoliko istraga povodom nestanka materijalnih dokaza iz depozita.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ima/lo je četiri predmeta u radu u vezi sa nestankom dokaza iz depozita MUP-a RS u kasarni „Sarica“. Dva predmeta su otvorena i nalaze se u radu (od toga jedan predmet je u fazi istrage protiv NN lica ili više njih, dok se drugi predmet nalazi u fazi prikupljanja potrebnih obavještenja), u jednom predmetu je donesena tužilačka odluka naredba o obustavi istrage, dok je u jednom predmetu podignuta optužnica protiv Ž.G. zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 1. KZ RS. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjaluci“, naveli su tada iz banjalučkog tužilaštva.

Posebno je interesantna činjenica da su iz MUP-a ostali nijemi na pitanje našeg portala da li su im njihovi službenici dojavljivali i da li su davali zvanične izjave povodom krađe materijalnih dokaza iz depoa.

Nevjerovatno svjedočenje našeg izvora (identitet poznat redakciji), jednog od čuvara depoa u „Sarici“, otkriva nam jedan od načina krađe, koji asocira na umiješanost i viših instanci MUP-a u čitav slučaj.

Prilikom popisa stvari u depozitu učestovovao je inspektor Popović, vlasnik auto-otpada u Ramićima. Nakon izvršenog popisa, sa vozila koja su oduzeta, poskidao je dijelove i dijelove utovario u svoj službeni automobil. Takođe, vidio sam da je neke stvari stavljao u svoju jaknu. Ja sam primijetio da je stavio ukradene dijelove u automobil, nakon čega sam prišao i upozorio ga da to ne smijem raditi“, počinje priču naš izvor.

Nakon toga je, kako kaže, otišao do Gorana Vojvodića, šefa popisne komisije i prijavio slučaj, nakon čega je Vojvodić naredio da se dijelovi vrate.

Popović je naknadno vratio dijelove. Ja sam o tome načinio službenu zabilješku i dostavio svom komandiru, koji je proslijedio Upravi za organizovani kriminal, koja je postupajući po navedenoj zabilješci vodila disciplinski postupak protiv Popovića i kaznila ga sa 100 KM, a posebno je zanimljivo zašto NIJE PODNIJELA IZVJEŠTAJ TUŽILATVU, a što je bila dužna da uradi“, ističe naš izvor.

Nakon čitavog slučaja, inspektor Popović je premješten iz Uprave za organizovani kriminal u stanicu Potkozarje.

Portal Infoveza saznaje da ključeve od depozita imaju samo dva čovjeka: Goran Božić ( u međuvremenu penzionisan) i Željko Gavrić. U depozit se, prema propisima MUP-a, smije ulaziti samo u prisustvu jednog od njih dvojice i isključivo po naredbi postupajućeg suda i tužilaštva ili na osnovu naredbe ministra, zbog izvršenja kontrole stanja u depozitu. Još jedan propust je načinjen prilikom Božićevog odlaska u penziju, jer nije izvršena primopredaja i sravnjivanje stanja, što će dovesti do toga da je prilikom upada SIPA-e utvrđeno da nedostaju dokazi iz  krivičnih postupaka, za šta je okrivljen Željko Gavrić.

Pored svih navedenih propusta, izvor našeg portala objašnjava i da su sa službenih vreća skidani pečati, odnosno da su vreće otvarane, što predstavlja krivično djelo par exellance.

Da u MUP-u Srpske postoji korov priznao je i sam ministar policije Dragan Lukač, kada je, prije dva dana, komentarišući spregu policije i kriminalaca, Lukač rekao da nijedna policija na svijetu nije imuna na tu pojavu, te da će Ministarstvo provesti opsežnu istragu širom Srpske.

Sve i jedan policajac za kojeg se dokaže da je bio u kontaktu sa bilo kojim kriminalcem, naročito ako je odavao određene podatke, biće procesuiran i izbačen iz Ministarstva“, rekao je Lukač.

Praksa nestajanja dokaza iz sudskih depozita nije nikakava novost. Svi se sjećamo požara koji je rano ujutro 4.11.2010. izbio u prostorijama banjalučkog Osnovnog suda i za koji je dokazano da je podmetnut. U požaru tada nije bilo povrijeeđenih, ali su zato izgoreli su mnogi materijalni dokazi iz krivičnih postupaka. Iako su vatrogasci brzo intervenisali i lokalizovali vatru, više od pola sata u sudu su odjekivale manje eksplozije jer je vatra zahvatila i naoružanje koje je bilo deponovano kao dokazni materijal.

Čovjek koji je osuđen zbog nesavjesnog rada u službi usljed požara u Osnovnom sudu u Banjaluci je Petar Božić koji je dobio kaznu od 11 mjeseci. Prema nezvaničnim informacijama koje su u posjedu našeg portala, Božić sada priprema dokumentaciju za reviziju presude, jer tvrdi da nije odgovoran za podmetnuti požar, jer, kako saznajemo, negira da je počinio krivično djelo za koje je osuđen i za koje je izdržao kaznu. Glavni argument mu je to što je osam sudskih policajaca obezbjeđivalo zgradu, a kamere su bile ugašene. Nijedan od stražara ga nije teretio, jer je on radio na portirnici suda.

Interesantno je i to da je iz sefa/depozita Osnovnog suda u Banjaluci nedavno (tokom ove godine) ukraden i novac, o čemu su mediji već pisali.

Policajci „gubili“ dokumente iz istraga na benzninskim bumpama

Kakav nemar vlada u MUP-u dokazuju i dokumenti koji su u posjedu portala Infoveza, a koji se tiču istraga koje sprovode pripadnici MUP-a. Naime, početkom mjeseca marta na benzinskoj pumpi „Nes“ u banjalučkom naselju „Ada“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova „izgubili“ su krucijalne dokaze vezane za istragu protiv Mladena Samardžije i drugih, a koja se tiče trgovine narkoticima. Postavlja se pitanje zašto su policijski službenici hodali naokolo sa dokazima iz istrage i zašto su ih vadili iz bijelog automobila Pežo 301 kojim su upravljali, odnosno kome su ih pokazivali na navedenoj benzinskoj pumpi? Postavlja se i pitanje da li su policajci upravo sarađivali sa osumnjičenim i da li su baš njima pokazivali dokaze iz istrage ili se radi o čistom nemaru i neprofesionalizmu?

S obzirom na to da se radi o međunarodnoj istrazi, čitava stvar dobija na težini. Naime, slovenačka policija 14. maja 2021. razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova, a prijavu su podnijeli i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe sa kojima su komunicirali putem kriptovane Sky aplikacije.

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo dvadeset državljana Slovenije, dvanaest iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan Makedonije. Među osumnjičenim su sve osobe sa fotografija. Slovenačka policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. godine, do maja 2021. godine, počinili više desetina krivičnih djela vezanih za šverc droge, oružja i novca.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *