Zalijevaju da brže raste: Još jedna posjeta gradilištu nove bolnice u Trebinju

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
(Foto: Direkt)

Ne prođe mnogo vremena a da neki zvaničnik ne posjeti gradilište nove bolnice u Trebinju i ponovi obećanje da će biti završena i prije zvaničnog roka od 30 mjeseci, pa današnja posjeta ovoj vladinoj investiciji ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sama po sebi i nije neka vijest. 

Obilazak radova na gradilištu nove bolnice u Trebinju
(Foto: Direkt)

Prije nego što je krenuo u obilazak radova, ministar Šeranić je imao sastanak u trebinjskoj Gradskoj upravi, po čemu bi se njegova posjeta mogla razlikovati od one onomad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Napredujemo u skladu sa rokovima i onim zamišljenim rokom samog završetka projekta 30 mjeseci nakon potpisivanja ugovora, što je negdje u drugoj polovini 2025. godine”, ponovio je ministar Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić
Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (Foto: Direkt)

Sa ministrom Šeranićem gradilište nove bolnice je posjetio i gradonačelnik Mirko Ćurić, koji je rekao da su obaveze Grada Trebinja da obezbijedi svu neophodnu infrastrukturu za funkcionisanje nove bolnice.

“Znači, vodovod, kanalizacija, takođe i putna infrastruktura. Trenutno je takva situacija kakva je da su se sve dozvole koje su bile neophodne dobile na postojeću, ali mi smatramo da ovaj objekat zaslužuje značajno veću pažnju i ono sve što bude bilo neophodno smatram da ćemo obezbijediti sredstva, bilo da su u pitanju sredstva Vlade RS, nadležnog ministarstva ili lokalne zajednice”, istakao je Ćurić i dodao da se Grad Trebinje i kreditno zadužio da bi, između ostalog, ispratio sve obaveze koje grad ima u vezi sa ovim projektom.

Iako je kreditno zaduženje već izglasano, Grad Trebinje još ne zna sa koliko će novca trebati da učestvuje u izgradnji nove bolnice.

“U narednom periodu sa Vladom RS smo procijenili da ćemo zajedno učestvovati, odnosno 50 posto Grad Trebinje 50 posto Vlada. U ovom trenutku se radi projektna dokumentacija koja će dati tačnije informacije u pitanju iznosa i pitanju rješenja. Očekujemo i to da će biti do kraja ovog mjeseca gotovo, a sve na vrijeme, kako bismo mogli da obezbijedimo finansijska sredstva”, rekao je Ćurić i dodao da su renta i troškovi uređenja već plaćeni, kao i onaj dio koji je bio neophodan prilikom pretvaranja zemljišta.

Da bi nova bolnica trebala i veći broj ljekara svjestan je i direktor trebinjske Bolnice Nedjeljko Lambeta.

“Plan je da u prvoj polovini 2024. godine bude preko 100 doktora zaposlenih u trebinjskoj Bolnici”, rekao je Lambeta.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta
Foto: Direkt

On je dodao da je prije dvije godine u ovoj bolnici bilo zaposleno pedesetak doktora.

Na pitanje da li raspisuju konkurse za specijalizacije, s obzirom na to da je to ipak dugotrajan proces, Lambeta je odgovorio – “obavezno”.

“Mi dajemo plan i prijedlog ministarstvu za plan specalizacije, oni nam odobravaju, onda ide konkurs. Određene specijalizacije traju četiri do šest godina. Da se dobije gotov doktor je dug proces i potrebno je dosta vremena”, zaključio je Lambeta.

Podsjećamo, radove na novoj bolnici u Trebinju nedavno je obišao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. U Trebinje je došao baš onaj dan kada su gradonačelnik Mirko Ćurić i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović bili službeno odsutni iz Trebinja, o čemu je Direkt već pisao.

U objekat nove bolnice u Trebinju Vlada RS plaira da uloži oko 128 miliona maraka są PDV-om. Posao za izgradnju bolnice dobila je grupa firmi koju predvodi “Herc gradnja” Bratislava Pidžule.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *