Zakon o stranim agentima RS loša poruka za slovenačke investitore

Autor: Direkt Drugi pišu
2 minuta čitanja
Zakon o stranim agentima RS loša poruka za slovenačke investitore

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske će naredne srijede glasati o Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatijem kao Zakon o stranim agentima. Zakon, po uzoru na Rusiju, olakšaće vlastima u ovom entitetu Bosne i Hercegovine da kontrolišu opoziciju i malu, ali glasnu grupu medija i nevladinih organizacija koje upozoravaju na korupciju, zloupotrebe i štete koje nanosi građanima režim predsjednika Milorada Dodika, navodi se u tekstu današnjeg izdanja slovenačkog lista Delo.

Novac
Zakon o stranim agentima RS loša poruka za slovenačke investitore

Piše: Delo

U tekstu se podsjeća da bi nezavisni mediji i nevladine organizacije koje generalno kritikuju režim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, mogle prve osjetiti negativne posljedice ovog zakona. Ipak se upozorava i na to da će ukupna klima loše uticati na strane investicije.

Direktor ljubljanskog Ifimes instituta Zijad Bećirović podajseća da je Vlada RS u sklopu propagandne kampanje prilikom donošenja ovih zakona, prikazivala zemlje EU, posebno Njemačku, kao neprijateljske, te nastavila otvoreno govoriti o Velikoj Britaniji i SAD-u, kao neprijateljskim zemljama.

“Kreacija neprijateljski odnos prema strancima doprinosi izolaciji Republike Srpske. To će svakako uticati na poslovno okruženje i djelimično na strane investitore. Takva atmosfera neće odgovarati ni slovenačkim investitorima, poput Kolektora, koji je najveći investitor u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Investitori iz kruga Milorada Dodika u Sloveniji posluju po nekim drugim pravilima“, izjavio je Bećirović za Delo.

U tekstu se još podsjeća da je gotovo istovremeno sa donošenjem zakona o stranim agentima i rigoroznog zakona o kleveti koji će ućutkati novinare i civilno društvo, parlament Republike Srpske usvojio je zakon o imunitetu najviših funkcionera koji neće biti krivično odgovorni za radnje iz svoje dužnosti i tokom mandata i nakon prestanka mandata.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *