Zaboravljena istraga o podmetnutoj drogi u preduzeću RiTE Gacko

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo
6 minuta čitanja

Kriminalne narko grupe, koje djeluju u okviru bahatog sistema bez odgovornosti, podmetnule su drogu prije četiri godine u krugu preduzeća RiTE Gacko, kako bi diskreditovale političke protivnike uoči tadašnjih izbora, pokazali su rezultati dosadašnje istrage.

Piše: Nikola Morača/ Srpskainfo

Na ovu opasnu igranku javnost je zaboravila, ali daleko opasnije od toga jeste što su na ovaj slučaj zaboravili i oni koje debelo plaćamo da ga riješe.

Danas, četiri godine nakon uznemirujućeg otkrića, tužilaštvo i policija ne znaju ko su osumnjičeni, što takođe ide u prilog tvrdnji da je sve imalo isključivo jedan cilj, odnosno diskreditaciju političkih protivnika. Ovo naravno, znači i da kriminalne narko grupe u Republici Srpskoj očigledno mogu raditi šta žele i kada to požele.

Teško kriminalizovan sistem

Za one koji su zaboravili, sporna droga pronađena je dan nakon što je u pećima RiTE Gacko spaljeno 700 kilograma narkotika kojem je prisustvovala petočlana Komisija za uništavanje opojnih droga Savjeta ministara BiH i istražioci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon pronalaska sporne droge, i to u rekordnom vremenu, uslijedile su ozbiljne optužbe da je pronađena droga dio one koja je trebala biti spaljena, a prst je uperen u Ministarstvo bezbjednosti BiH.

FOTO SRPSKAINFO

Za ove četiri godine, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju utvrdilo je jedino da su u paketu sporne droge bili kanabis i spid, dok se istovremeno ćuti na pitanje zašto vještačenjem nije utvrđeno ono što je od starta cijelog napakovanog slučaja bilo prioritet.

Prema službenoj dokumentaciji, 700 kilograma spaljenih narkotika bilo je iz pravosnažno okončanih predmeta u sudovima u Federaciji BiH. Drugim riječima, da se željelo, sporna droga pronađena pored kontejnera se mogla odmah vještačiti i utvrditi da li je ona iz paketa pravosnažno okončanih predmeta ili je to neka nova količina narkotika, a što su nam potvrdili i u tužilaštvu.

Dario Sandić, advokat iz Banjaluke ističe da ovaj slučaj pokazuje da je dio policijskih struktura u BiH duboko i teško kriminalizovan, dok je tužilaštvo jedan trom, bezidejan i neodgovaran sistem, koji nikome ne odgovara za svoj nerad.

Najgore od svega je što ni nakon četiri godine nema ama baš nikakvih informacija o otkrivanju počinilaca krivičnog djela, a nema niti jednog suspendovanog, kažnjenog ili otpuštenog radnika policije ili tužilaštva. Ovo je još jedan od primjera nepostojanja odgovornosti u ovoj državi za bilo šta, ako ste pod zaštitom države, odnosno vlasti, odnosno vladajuće stranke. Ovakvi scenariji su očekivani imajući u vidu da građani apsolutno ne reaguju na bilo šta što se oko njih dešava, osim na mogućnost da uzmu 100 maraka za glasanje ili da popiju pivo i pojedu komad pečenja na nekom od predizbornih skupova – rekao je Sandić.

Kako kaže, zaključak je takav da živimo u državi u kojoj odgovornost postoji samo ukoliko se borite protiv kriminala, korupcije, nepotizma i negativnih pojava u društvu, a za sve ostalo tu je stranačka karta.

“Operativna saznanja”

Podsjetimo, u julu 2018. godine, 24 sata nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika, u krugu preduzeća, pored kontejnera pronađeno je, kako je tada saopšteno, 346 grama različitih vrsta narkotika. Pronalasku narkotika prethodila je, naravno, anonimna dojava.

Umjesto da se odmah, vještačenjem utvrdi da li je droga pronađena pored kontejnera identična onoj koja je spaljivana, sada, četiri godine kasnije, potpuno je jasno da je jedini cilj svega bio da se medijski napadnu Komisija Ministarstva bezbjednosti BiH i SIPA.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

MUP RS je nakon pronalaska sporne droge saopštio da je policija došla do “operativnih saznanja da se u krugu preduzeća RiTE Gacko nalazi određena količina narkotičkih sredstava”.

Nije trebalo dugo da se prst uperi u službenike SIPA i članove Komisije koja je pratila spaljivanje droge. Bez jasnih dokaza da je pronađena droga uopšte dio droge koja je spaljivana, a sada je to kristalno jasno, počela su saslušanja članova Komisije, dok je javnost bombardovana informacijama. Sve je utihnulo nakon par dana.

“SAMO VI PITATE ZA TU DROGU”

Četiri godine istraga o porijeklu narkotika pronađenih u krugu preduzeća RiTE Gacko čami u ladici, dok slučaj CMS sistem u trebinjskom tužilaštvu poput vrućeg krompira prebacuje po kancelarijama.

Komentar u trebinjskom tužilaštvu na naša pitanja: “Samo vi pitate za tu drogu”, govori ništa drugo nego da polako, ali sigurno gubimo rat s bahatima. Ako je suditi prema ovom slučaju i izbornoj kampanji koja se na ovakav način vodila prije četiri godine, možemo samo pretpostaviti šta su sve pojedinci u stanju napraviti za kampanju koja je tek pred nama.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *