Za dvadeset dana mogao bi zastarjeti predmet za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
Fotografija Davida Dragičevića na jednom od protesta u Banjaluci u aprilu 2018. godine. Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Za dvadeset dana nastupa po zakonu apsolutna zastara u predmetu koji je po treći put počeo na Osnovnom sudu u Banjoj Luci protiv banjalučkih kriminalističkih tehničara Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, optuženih za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića, ukoliko do tada ne bude donesena presuda i eventualno završeno razmatranje žalbi.

david
Fotografija Davida Dragičevića na jednom od protesta u Banjaluci u aprilu 2018. godine. Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Piše: Vladimir Kovačević/Detektor.ba

Apsolutna zastara u ovom predmetu nastupa 25. marta, na dan kada je prije šest godina počinjeno djelo koje im se stavlja na teret. Ona je moguća po zakonu koji je bio važeći u vrijeme činjenja krivičnog djela za koje se inspektorima sudi.

Suđenje je 12. februara po treći put krenulo ispočetka u banjalučkom Osnovnom sudu, nakon usvajanja žalbe Tužilaštva na oslobađajuću presudu.

Okružni sud u Banjaluci je oslobađajuću presudu Marijancu i Bošnjaku prvi put ukinuo u januaru 2023. godine. Tada je predmet vraćen na Osnovni sud, ali je sudija Radmila Medaković u maju prošle godine ponovo donijela oslobađajuću presudu.

Nakon toga uslijedila je još jedna žalba Tužilaštva, da bi suđenje ponovo počelo sredinom februara.

Naredno ročište zakazano je za petak, 8. marta, ali postoji bojazan da presuda neće postati pravosnažna prije 25. marta jer do tada Osnovni sud treba donijeti presudu, nakon čega može da uslijedi žalba i razmatranje žalbe na Okružnom sudu.

“U vrijeme izvršenja navodnog krivičnog djela na snazi je bio Krivični zakon Republike Srpske koji je izmijenjen u međuvremenu, ali je tada bio na snazi i propisivao je da za ova krivična djela zastarjelost nastupa kada proteknu tri godine. Krivični zakon dalje jasno propisuje da kada protekne dva puta onoliko koliko je propisano za zastaru, nastupa apsolutna zastara. Na nastupanje apsolutne zastare nije moguće uticati tužilačkim ili sudskim radnjam ili odlukama“, rekao je za Detektor advokat optuženog Mikice Marijanca, Aleksandar Jokić.

Suđenje krim-tehničarima je počelo 2021., tri godine nakon što je pronađeno tijelo Davida Dragičevića, čijeg oca Davora ne iznenađuje što predmetu prijeti apsolutna zastara.

“Ovo je najbolji primjer građanima koji kažu da se neke stvari trebaju riješiti u institucijama. Evo, dragi građani, vidite šta se onda dobije na kraju. Ovo nas ne može pokolebati. Jedina dobra stvar je da ovom zastarom i pravosudne institucije u Republici Srpskoj za nas idu u zastaru“, rekao je Dragičević za Detektor, naglašavajući da ne vjeruje pravosuđu u Republici Srpskoj.

On, kako je rekao, čeka odluku Tužilaštva BiH, koje je istragu o ubistvu Davida Dragičevića od Okružnog banjalučkog tužilaštva preuzelo u aprilu 2021. godine, ali za sada nema konkretnih rezultata te istrage.

 „Od kada je predmet zaprimljen u Tužiteljstvu BiH istraga se vodi intezivno, svakodnevno i sveobuhvatno. Preduzimaju se sve potrebne istražne radnje sa ciljem donošenja tužiteljske odluke u predmetu“, odgovorili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz grupe “Pravda za Davida“ tražili su na početku suđenja izuzeće tužioca Dalibora Vreće kojeg su ranije optuživali za opstrukcije u istrazi ubistva Dragičevića. Njihov zahtjev je odbijen.

“Sve ovo što se sada dešava i poništavanje presude i ponovno suđenje je, po meni, rezultat i toga što optužnicu zastupa taj tužilac. Čini mi se da upravo i jeste cilj ili da ti ljudi budu pravosnažno oslobođeni ili da se postupak mrcvari i da na kraju dođe do apsolutne zastare. Sve se čini da će do zastare doći“, smatra Ozren Perduv iz “Pravde za Davida“, neformalne grupe građana koja očekuje također rezultate istrage o ubistvu od Tužilaštva BiH.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka nisu željeli da komentarišu mogućnost apsolutne zastare.

“U vezi s vašim obraćanjem i postavljenim pitanjem, obavještavamo da je sudski postupak protiv Mikice Marijanca i Bošnjak Zorana u toku u Osnovnom sudu u Banja Luci te se za sve potrebne informacije u vezi s navedenim postupkom obratite nadležnom sudu“, odgovorili su.

Kriminalistički tehničari Marijanac i Bošnjak su u januaru 2022. prvobitno oslobođeni optužbi da su počinili krivično djelo uništavanja i sakrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Sutkinja Radmila Medaković rekla je tada u obrazloženju presude da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže činjenice iz optužnice i postojanje namjere optuženih.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *