Vukašin Papović osuđen na godinu dana zatvora – zatvorsku kaznu zamijenio novčanom

2 minuta čitanja

Presudom Osnovnog suda u Trebinju, Vukašin Papović je u junu prošle godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana, zbog krivičnih djela “izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje isprava” i produženog krivičnog djela “falsifikovanje isprave”. 

Presuda je donesena nakon održanog ročišta radi razmatranja sporazuma o priznanju krivice. 

Sud je presudio da je Papović kriv zbog toga što je u februaru 2018. godine u svom stanu posjedovao sredstva za falsifikovanje isprava, između ostalog laptop, štampač, računarski program za pravljenje lažnih dokumenata, USB stik u kome su se nalazili podaci o kreiranim lažnim hotelskim računima, štampač, kopir, skener, te otisci pečata Hidroelektrana na Trebišnjici,  trebinjske Gimnazije, Srednje tehničke i srednje stručne škole u Trebinju, a posjedovao je i lažne pečate takozvane “univerzalne slagalice” od 11 hotela. 

U presudi, u koju je naš portal imao uvid, navedeno je da je Papović bio svjestan svoga djela i da je htio njegovo izvršenje, čime je počinio krivično djelo “izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje isprava”. Za ovo krivično djelo osuđen je na pet mjeseci zatvora. 

Takođe, Sud je Papovića proglasio krivim što je od marta 2013. do marta 2018. godine u svom stanu, koristeći navedenu opremu, pravio lažne hotelske račune iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i drugih država Evrope. Na teret mu je stavljeno i to da je pravio lažne račune za putarine, parking i školske diplome.

Prema Presudi, uz pomoć pečata hotela, Papović je pravio lažne račune za osobe inicijala K.O, L.V, Š.D, Č.S, V.M, Š.R, M.M, Š.S, M.A, B.S, L.D, V.V, P.D, Ć.D, V.A, B.T, R.Nj, V.Lj, P.D, U.M. i K.M.

U presudi je navedeno da su ova lica račune prosljeđivali u računovodstva firmi u kojima su radili te tako nezakonito naplatili putne troškove. 

Za krivično djelo falsifikovanje isprave osuđen je na devet mjeseci zatvora. 

Papović je cjelokupnu kaznu zatvora od 12 mjeseci, u septembru 2021. godine, zamijenio novčanom kaznom u iznosu od 18.250 KM. 

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *