Vučić otkrio da BiH mjesecima podržava odluke EU – Dodik tek juče reagovao

Autor: Direkt Aktuelno Politika
7 minuta čitanja

Bosna i Hercegovina je do sada podržala više od 20 deklaracija Evropske unije koje se odnose na uvođenje sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, uprkos tvrdnjama srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, da Republika Srpska tako nešto neće dozvoliti.

Piše: Snježana Karić/Srpska.info

Iako BiH već mjesecima prati politiku EU i uvodi sankcije Rusiji ta tema je tek ovih dana dospjela na dnevni red političara iz Republike Srpske, i to nakon što je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući na jednoj beogradskoj televiziji javno rekao da je BiH uvela sankcije Rusiji.

– Sad vidite koliko ste lažova imali kod vas u studiju koji kažu da BiH to ne radi – rekao je Vučić.

Optužbe

Ubrzo nakon njegove izjave na društvenim mrežama je otpočeo politički rat na relaciji SNSD – PDP oko sankcija Rusiji. I dok opozicija optužuje Dodika da obmanjuje javnost tvrdnjama da BiH neće uvoditi sankcije Rusiji već će ostati neutralna u rusko-ukrajinskom sukobu, on za sve krivi političko Sarajevo i Bošnjake.

– BiH ni na jednom nivou nije donijela nijednu odluku da se uvedu sankcije Rusiji. Predstavnici Republike Srpske to neće dozvoliti – napisao je Dodik juče na svom tviter nalogu.

On je kasnije istakao da se BiH pridružila sankcijama Rusiji bez odluka institucija BiH, te dodao da je podnio krivične prijave protiv ministarke inostranih poslova Bisere Turković i drugih odgovornih osoba, tvrdeći kako su na „svoju ruku“ podržali deklaracije Evropskog savjeta.

Dodik tvrdi da institucije BiH, odnosno Predsjedništvo i Savjet ministara BiH nisu raspravljali o uvođenju sankcija Rusiji, te da su jedino oni nadležni za tako nešto. Dodaje da su svi stavovi koje su predstavnici diplomatske službe BiH predstavili u inostranstvu mimo Ustava ništavni i nevažeći za BiH.

– Oni su prekršioci zakona i Ustava i mi ćemo preduzeti mjere – kategoričan je Dodik.

Deklaracije

A da BiH uvodi sankcije Rusiji vidljivo je i na zvaničnoj veb stranici Evropskog savjeta na kojoj su pobrojane brojne deklaracije koje su usvajane u proteklih nekoliko mjeseci, kojima se uvode razne sankcije Rusiji, njenim funkcionerima, i biznismenima, zbog invazije te zemlje na Ukrajinu.

Među prvim deklaracijama, koju je Evropski savjet usvojio 18. februara, osuđuje se “situacija u istočnoj Ukrajini i gomilanje ruskih vojnih snaga”, a među zemljama koje su je podržale nalazi se i BiH.

Od tada pa do danas, BiH je podržala više od 20 deklaracija među kojima i one koje se odnose na sankcionisanje ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, kćerke Vladimira Putina i brojnih drugih ruskih funkcionera, te zabrana za pristup Rusije sistemu SWIFT, zabranu transakcija s Ruskom centralnom bankom i avio-saobraćaj, te mnoge druge.

Da je BiH uskladila svoju politiku s politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije potvrdio je i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, koji je još početkom marta saopštio da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Jedna od mjera s kojom se BiH tada uskladila bila i je zamrzavanje imovine predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u inostranstvu.

Među posljednjim deklaracijama koje je podržala i BiH jeste ona od 21. aprila, a koja se odnosi na sankcionisanje još dvije osobe iz Rusije, među kojima je i ruski oligarh Jevgenij Prigožin.

– Zemlje kandidatkinje Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, zemlja koja je u procesu stabilizacije i pridruživanja te potencijalna kandidatkinja BiH, zemlje EFTA koje pripadaju evropskom ekonomskom prostoru Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Ukrajina, Republika Moldavija i Gruzija saglasne su sa ovom izjavom – navodi se na zvaničnoj veb stranici EU.

Stvarno lice SNSD

Bivši ministar inostranih poslova, Igor Crnadak, ističe da bez obzira na Dodikove tvrdnje, ostaje činjenica da je BiH podržala sankcije Rusiji.

– Dodik je još jednom pokazao da je lažov. Čak je i predsjednik Srbije konstatovao da su lažovi svi oni koji kažu da BiH nije uvela sankcije Rusiji – istakao je Crnadak za Srpskainfo.

Navodi da Dodik još jednom pokušava da sakrije činjenicu da je ministarka Bisera Turković (SDA) izbor SNSD.

– Turkovićeva je ministarka SNSD. Svi poslanici SNSD su glasali u parlamentu BiH da Turkovićeva bude ministarka i da radi ovo što radi. Te dvije stvari pokazuju stvarno lice Dodika i njegove ekipe iz Sarajeva – navodi Crnadak.

Unutrašnja stvar

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji, Srećko Đukić, ističe da Brisel ne zanimaju unutrašnja trvenja političara u BiH oko toga da li je nešto ništavno ili ne.

– Evropsku uniju interesuju zvanična saopštenja, odnosno nota koja ide preko ambasade neke države. U konkretnom slučaju od Misije BiH pri EU. Za njih je bitno da li su dobili notu u kojoj se navodi da se BiH pridružuje deklaracijama i uvode te i te sankcije. To što neki političar iz BiH tumači da to nije u redu, to EU ne zanima. To je unutrašnja stvar BiH – ističe Đukić za Srpskainfo.

On kaže da su rasprave unutar BiH oko sankcija za Rusiju unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, koje njih mnogo ne zanima.

– S obzirom na to da BiH želi da uđe u Uniju i želi da ispunjava određene uslove kako bi dobila status kandidata, za Evropsku uniju je onda sasvim legitimno to što dobije od diplomata BiH u Briselu – zaključuje Đukić.

Poziv Srbiji

Članovi Grupe 7 najrazvijenijih zemalja, prije par dana su sa sastanka iz Berlina pozvali i Srbiju da se uskladi s politikom Evropske unije kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, navodeći da su to do sada učinile sve zemlje u Evropi, osim nje. Time su još jednom potvrdili da je Bosna i Hercegovina, takođe, među zemljama koje uvode sankcije Rusiji, što su u svom saopštenju kasnije i pozdravili.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *