DIJALOG ILI NEŠTO VIŠE:
Vučić ne odustaje od kopanja litijuma

Autor: Direkt Drugi pišu
2 minuta čitanja
Aleksandar Vučić Profimedia, EPA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u narednom periodu mora da se otvori dijalog o litijumu, kako na nivou parlamenta, tako i na ekspertskom nivou.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Profimedia, EPA

Piše:Capital.ba

Potrebno je da otvorimo diskusiju u kojoj će dominirati argumenti, a ne prazne priče kako `ne damo Jadar ili Rađevinu`. Razgovaraćemo sa svim ljudima. Hoću da naše društvo u Srbiji donese odluku, a da ljudi sagledaju sve argumente, da čuju koliko smo gluposti mogli da čujemo u prethodnih sedam dana, koliko laži”, istakao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima mogućnost da proizvede 58.000 tona litijum-karbonata na godišnjem nivou, a da je suštinska bitka da li će moći da se obezbijedi da se u Srbiji proizvode i baterije, kao i da dođu proizvođači električnih automobila.

Vučić je ocijenio da će u takvom slučaju to značiti dodatnih 20 milijardi evra godišnje prihoda za Srbiju.

On je rekao da projekat iskorištavanja litijuma neće početi sve dok Nijemci ne budu garantovali da će rijeke i planine biti čiste i da će odlaganje na deponiju biti u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Vučić je naveo da će se u budućnosti ratovi voditi oko kritičnih mineralnih sirovina i ukazao da litijum postaje najvažnija kritična mineralna sirovina.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *