Vrani gavrani

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Komentar Naše mišljenje
5 minuta čitanja

Recept za vladanje je jednostavan. Pametne rasteraš ili razvlastiš, bahate ohrabriš, bezobrazne pohvališ, podmitljive potkupiš, a u glavi jednostavne na funkcije staviš. A ti upravljaš kolima koja, jeste, jure ka provaliji. No, uzdaš se u nadu da je ambis daleko i da će spas ili čudo da iskrsne pre nego što sve ode dođavola. Jerbo, kod onih koji upravljaju je sve stvar vere ili slučaja. 

i-bi-nedelja

‘Alo, Bakire, jesi ti? Šta ima? Jesi li video kako Trampa išutiraše, moj Bakire? Rekoh li ti da je to divlja zemlja. Video sam još onda kad su me na tenk posadili, a napolju duvalo, ne pitaj. Nego sam bio mlad, pa se sve izdrži.

Hvale se oni time što im ustav traje dva veka. Kao da je to nešto. Ovde bismo ti i ja komotno mogli toliko da vladamo da nas biologija ne kolje. Nego, Đajića sam zadužio da nam nađe neki serum za večni život u ovoj rajskoj zemlji. Nije baš kao tvoja hanuma, ali će i on učiniti sve samo da mi ispuni želju. Tako da se ne sekiramo za večnost, nego, da mi je nekako da premostim do kraja januara, da seneg još malo ikonu prekrije.

Ma, kakva te istraga spopala? Znaš da sam to već sredio. Kao i ostale, poješće vuk magarca ili fioka predmet, što mu na isto dođe. Meni je veći problem kako ću to sa Rusima ispeglati. Nego me i tu bog pogleda ovih dana, pa uhapsiše onog nevoljnog. Jest’, Navaljnog. Sad se malo time zaokupljaju, neredi i hapšenja, sankcije i pritisci, sve mi to ide u prilog. Nadam se da će malo da zaborave i kroz nestro mi progledaju.

Sreća pa CIK poništi izbore, hvala ti ko bratu što me tu potpomognu! Jesi video kako sam odglumio da se ljutim? Pade mi na um, bilo bi dobro da malo zabiberim čorbu. Bolje da me prozivaju za nacionalizam nego da mi se podsmevaju zbog ikone. To, jest, u pravu si. Da nije nacionalizma ne bismo ti i ja ovoliko jahali.

Šta reče, da ti pozajmim Sanju? E, moj Bakire, takva se jednom rađa. Pitaju me ovih dana da li joj je dobro, kažu da pati od nekog sindroma, kako beše neki Dane Kriger. E, to, to! Manjak znanja višak samopouzdanja, uz obilje bezobrazluka. Malo sam se zabrinuo, ali su mi rekli da to nije prava bolest, jer je skoro svi u stranci imaju. Taj sindrom je samo k'o bajagi, u mozgu tako sa nekom greškom.

Tačno bismo mogli da udarimo reklamu: “Ako ste pokvareni i spremni na sve, ovo je pravo mesto za vas. Fukare pretvaramo u funkcionere, od gotovog pravimo veresiju. Iskustvo dugo tri decenije”. Ne preterujem, Košarca mi. I sam znaš da ovo što mi imamo po parlamentima, u drugim zemljama uglavnom smeštaju u ustanove. Da, da, zatvorenog tipa. Vidiš li ti da smo i radikalnu borbu protiv lažnih diploma najavili tako što ćemo formirati radnu grupu. A i sam znaš kad formiraš grupu da problem zakopaš u rupu. Ljudi se smeju, ali koga briga? Važno je da se ne bune. Navikli su na sve. Ali nekako se i umrtvili.

Nego, daj da malo zaljuljamo, treba mi za kraj nedelje neka prašina. Ne može to sto puta. Već si napadao RS, a ja je branio od unitarne BiH. Malo su prestali da se pale na to. Treba nam neki veći kalibar. Ništa ni migrantski kampovi, ni to više ne pije vodu.

Misliš da će to upaliti? Da ti Srbe nazoveš lošim narodom, a ja Bošnjake nesrećnim? I onda da se moji svi oglase, da naprave kakofoniju od koje se više ništa čuti neće. Ni da nam je Evropska energetska zajednica uvela sankcije, ni da smo najsiromašniji u Evropi, ni da smo izvisili za vakcine. Znao sam da je dobro na sva važna mesta stavili sposobne da prave larmu. Pravi sam mozak, Bizmark takoreći. Nego, odoh sad da sazovem konferenciju da zaj..zezam novinare kako sam šokiran onim što si izjavio. A ti opleti, slobodno me ne štedi, pa se čujemo. Ljubi te brat!

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *