Vozač karića Miloš Milošević iz godine u godinu sve sporiji (VIDEO)

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo Istražujemo Video
4 minuta čitanja

Kada je iz zabave te 2018. godine došao na prvi „Karotrc“, Milioš Milošević iz Trebinja je bio ubijeđen da je stazu od hercegnovske Gradske kafane do Škvera karićem prešao za odlično vrijeme i da bi mogao biti među prvima. Umjesto toga, oko tri minuta vožnje karićem značila su posljednju poziciju na tabeli.

karići
(Foto: Direkt)

Kao najsporiji takmičar nagrađen je simbolično – lenjom pitom iz Jokine kužine i igračkom kornjačom. To mu se mnogo dopalo i od tada svake godine čuva svoju poziciju – uvijek zadnji.

Baš tako je bilo i juče, samo je nagrada upotpunjena – pužem.

[stextbox id='naslov’ caption='Vozilo od daske’]“Karić je vozilo koje se sastavlja od jedne daske, na kojoj se nalaze tri kuglagera, tri kuglična ležaja. Dva manja se nalaze pozadi, a naprijed je volan i tu se obično nalazi jedan veći kuglager, upravljač. Prije takmičenja je bila i tehnička kontrola, gdje su ljudi provjeravali da ne bude neka druga varijanta, poput gumenih točkova… Dakle, samo daska, dva kuglagera pozadi i jedan veći sa upravljačem naprijed”, pojašnjava naš sagovornik.[/stextbox]

Istim karićem Miloš se spušta već pet godina. Što bi mijenjao nešto što je dobro, da ne kažemo najsporije.

Nije promijenio karić, ali je znatno promijenio vrijeme koje mu je potrebno da pređe istu stazu. Umjesto prvobitna 3 minuta, juče je prevazišao sebe.

„Ove godine sam oborio svoj rekord i mnogo sam sporiji, oko 6 minuta i 10 sekundi sam vozio najsporiju dionicu ove staze“, kaže „Direktu“ Miloš s ponosom.

Za njega je ovo takmičenje prilika za dobro druženje, zabavu, ali i evociranje uspomena na neka druga vremena, jer je kariće vozio kada je bio dijete.

Svaki karić prije trke prođe svojevrsni tehnički pregled, kako bi ustanovili da se sve odvija po pravilima, ali i radi bezbjednosti učesnika.

„Staza je veoma dobra i možda malo zahtjevna. Imamo tri veoma zanimljive krivine, gdje su ovi malo brži vozači izlijetali, tako da je atraktivna staza”, dodaje.

Miloš nije jedini takmičar iz Trebinja. Takmičio se i Živko Drapić, ali je i on bio sporiji nego prethodnih godina.

karići
Miloš Milošević i Živko Drapić (Foto: Direkt)

Miloš kaže da u Trebinju ima ekipa koja bi vrlo rado organizovala nešto slično, ali da im je problematičan trebinjski asfalt.

„Trenutno nema baš mjesta u gradu zbog lošeg asfalta, koji je veoma rupav. Ako se naprave bolje situacije može se to i u Trebinju organizovati. I naši drugari iz Maškara, koje moram da pohvalim, koji su i organizovali ovu trku, dali su nam svu podršku da ako ćemo trku organizovati u Trebinju oni će dovesti sve takmičare iz Crne Gore“, ističe Miloš.

Kreativnosti takmičarima ne fali, pa je malo ko došao karićem koji nije privukao pažnju svojim izgledom. Posebno su atraktivni bili oni koji su se hercegnovskim krivinama spuštali u revijalnom dijelu.

Ovo zanimljivo takmičenje u Herceg Novi dovodi iz godine u godinu sve više takmičara, a ove godine se takmičilo njih 50-tak, dok ih je još 20 učestvovalo u revijalnom dijelu.

Jučerašnji rekord bio je 1.56 minuta i postigao je Ernes Senadović iz Kotora u kateogoriji jednosjeda. Drugo mjesto pripalo je Dejanu Kustudiću, sa prolaznim vremenom od 1.59 minuta, dok je treći bio Đorđe Danilović, koji je stazu prešao za 2.20 minuta.

U kategoriji dvosjeda najbolji su bili Ernes Senadović i Nemanja Kustudić. Drugo mjesto je zauzela ekipa Đorđa Danilovića i Ivana Počanina, dok su treći bili “Paja i Jare”, odnosno Dejan Kustudić i Dražen Radanović. 

Organizator “Karotrca” je organizacija “Maškare” iz Herceg Novog.

Razgovor sa najsporijim vozačem karića iz Trebinja pogledajte u videu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *