Voli me, ne voli me

5 minuta čitanja
Drašković, Petrović, Dodik i Ćurić (Foto: Radio Trebinje)

Kratak je put od „Dodik i Drašković u Trebinju dogovorili gradnju kliničkog centra čija je vrijednost veća od 50 miliona maraka“ do „Ne dam pare nesposobnim institucijama. Samo donose mjere i ništa ne rade“ i „Sve što je Drašković rekao o nesposobnosti vlasti je gola laž“.

knez
Drašković, Petrović, Dodik i Ćurić (Foto: Radio Trebinje)

Red dobrih, red lošijih odnosa, pa red loših, pa red bliskosti i tako ispočetka. Ljubav po potrebi, i to vlastitoj. Takvi su odnosi Rodoljuba Draškovića sa vlastima, a i vlasti sa prijateljima koji izjavljuju ono što ne bi trebalo, i to na nekoj televiziji, tamo u Sarajevu.

Dok je trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić birao riječi kada je komentarisao Draškovićevu izjavu na FACE TV-u, Dodik se nije libio da kaže da knez laže, pa je verbalni sukob sada na relaciji Drašković – Dodik.

Nekada je Dodikov dolazak kod Draškovića značio radost i dobre vijesti za Hercegovce – na primjer gradnja kliničkog centra, pa priča o aerodromu, pa rekonstrukcija puta od Foče do Ljubinja, pa put prema Nikšiću… Prije dva dana, kad je doletio u Trebinje, izgleda da Dodik nije otišao kod kneza i već je to slutilo da vijesti nisu dobre. Dodikovoj posjeti Trebinju nije se vjerovatno obradovao ni knez, jer ga je glavni u republici optužio da laže i da svašta nešto duguje državi.

No, knezu nije dugo trebalo da sroči odgovor, jer, kako je rekao u otvorenom pismu članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, neće mu (Dodiku) dozvoliti da gazi njegovo ljudsko dostojanstvo i poslovnu ličnost.

“Svjestan sam činjenice da političari na lažima i zloupotrebom patriotskih osećanja naroda grade političku karijeru i čvrsto drže svoje političke pozicije, ali moraš da znaš, da ja nisam političar i ne služim se lažima”, rekao je Drašković Dodiku.

Pojasnio da svoje tvrdnje temelji na izjavama, opet političara, predsjednika Srbije Aleksandra Vučaća.

“U ime „Udruženja građana i privrede Hercegovine“, obratio sam se ministarki finansija RS, gospođi Zori Vidović, koja je javnosti prezentovala budžet Republike Srpske u visini od 840.000.000 KM za sanaciju stanja koje je prouzrokovano korona virusom, sa pitanjem od navedenog iznosa, koji iznos je određen za regiju Istočne Hercegovine, kojim subjektima će biti dodeljena sredstva i kada će se doznačiti sredstva?

Uredno smo dobili odgovor da Republika Srpska ne može isfinansirati vlastitim sredstvima navedeni iznos, te će zatražiti pomoć od Međunarodnih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Da li lažem, neka sudi javnost?!”, naveo je Drašković.

Knez, kako mu priznanje i nalaže, okrenuo se zaštiti naroda od koga nesposobna vlast skriva svoje namjere, račune, petljavine. Kad nećemo mi, nezainteresovani za svoju sudbinu, hoće knez. Zatražio je, u ime svih nas, “izveštaje o poslovanju javnih preduzeća u Hercegovini za 2019. godinu, sa kojima upravlja predsjednik SNSD-a Milorad Dodik”.

“Postavljamo pitanje predsjedniku „SNSD“ Miloradu Dodiku, koji upravlja javnim preduzećima, koliki su gubici, koliki su dugoročni i kratkoročni krediti i gde je potrošen novac javnih preduzeća u regiji Hercegovine, „Termoelektrane“ Gacko, „Hidroelektrane“ Trebinje i „Elektrodistribucije“ Hercegovine?”, stoji u Draškovićevom javnom pismu.

Na Dodikove tvrdnje da Drašković, ipak, državi duguje “bitno”, a država Draškoviću ništa, biznismen-knez spremio je odgovor.

“Postoje video zapisi izjave Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske otpisati potraživanja po osnovu poreza i doprinosa „Industrije alata“ a.d. Trebinje, što nikada nije realizovano. „Swisslion“ je investirao 37 miliona KM u „Industriju alata“ a.d., sa kojim novcem je preduzeće izmirilo sve obaveze prema dobavljačima i poveriocima. Bez obzira što je „Swisslion“ vlasnik kapitala u iznosu od 64%, investirao je u „IAT“, da bi sačuvao radna mjesta zaposlenih, sačuvao delatnost i ostvario trajnu perspektivu ovog preduzeća.

Novac za podsticaj razvoja nikada nije doznačen, a voda mikrobiološki ispravna nikada nije obezbeđena, te smo bili prinuđeni da procesnu opremu dislociramo iz Nevesinja”, rekao je Drašković.

Dok se prepucavaju ko je bolji, ko lošiji, ko je više dao, ko je šta obećao, opšta javnost u danima izolacije u njihovim trvenjima vidi dobru zabavu. U iščekivanju nastavka, ponekad se i uključi na mrežama – te, u pravu je Dodik, te u pravu je Rodoljub… i prođe dan.

A oni samo o svom poslu. Iliti interesu.

Draškovićevo pismo Miloradu Dodiku u cjelosti možete pročitati OVDJE

Čitajte još: Pomešane poruke vlasti

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *