Vlasti i naftaši od građana uzeli više od milijardu maraka

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
9 minuta čitanja

Samo od akciza i putarina na prodatu naftu i naftne derivate Bosna i Hercegovina je prošle godine od svojih građana i privrede uzela skoro milijardu maraka, a naftne kompanije, među kojima su najprofitabilnije „Hifa“ i „Nešković“, zaradile su desetine miliona KM, pokazala je analiza portala CAPITAL.ba. Zbog povećanja poreskog opterećenja, kao i cijena goriva, ove godine njih očekuje još veća „dobit“, zbog čega su građani širom BiH već pokazali da su spremni na protest.

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital.ba

Od cijene goriva, polovina ide državi!

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od akciza na naftu i naftne derivate u toku 2017. godine ukupno je prikupljeno 517 miliona KM, dok je od putarine za održavanje puteva, koja iznosi 0,15 KM po litri derivata, prikupljeno 230 miliona KM.

„Ovi su prihodi dijeljeni korisnicima prema koeficijentima za raspodjelu svih prihoda od indirektnih poreza. Kad je u pitanju posebna putarina za izgradnju autoputeva, a koja je u 2017. godini iznosila 0,10 KM po litri derivata, ukupno je u prošloj godini prikupljeno 153 miliona KM. Ova sredstva su dijeljena korisnicima, i to FBiH 59 odsto, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu 2 odsto“, rekao je za CAPITAL načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević.

Tako je od akciza na naftu i naftne derivate, te od putarina, BiH od građana i privrede uzela ukupno 900 miliona KM, a taj iznos će ove godine biti i veći s obziroma na izmjene Zakona o akcizama koje su na snazi od 1. februara.

Za naftne derivate, akciza se plaća po litru, i to na dizel-gorivo i ostala gasna ulja 0,30 KM, na petrolej (kerozin) 0,30 KM, na motorni benzin-bezolovni 0,35 KM, na motorni benzin 0,40 KM, na lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,45 KM i na biogoriva i biotečnosti 0,30 KM.

Na pomenute proizvode plaća se i putarina i to 0,15 KM za održavanje puteva i 0,25 KM za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekostrukciju ostalih puteva.

Da od cijene goriva, polovinu uzima država pokazuje i primjer da, ako je cijena litre motornog benzina u BiH 2,30 KM, ukupno poresko opterećenje u toj cijeni iznosi 1,13 KM (akciza 0,40 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,33 KM).

Ako je cijena litre dizela u BiH 2,17 KM, ukupno poresko opterećenje u toj cijeni iznosi 1,02 KM (akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,32 KM).

„Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate i prihodi od putarine u iznosu od 0,15 KM po litri derivata, kao i prihodi od PDV-a i carina uplaćuju se na Jedinstveni račun i dijele se korisnicima, FBiH, RS i Brčko Distriktu. Kad UIO izvrši raspodjelu ovih sredstava, tu se završava nadležnost Uprave i dalju raspodjelu ovih prihoda vrše entitetska ministarstva finansija i nadležna služba Brčko distrikta“, rekao je Kovačević.

Samo za prvih pet mjeseci ove godine po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u državnu kasu slilo se 185 miliona KM, a po osnovu putarine u iznosu 0,15 KM dodatnih 87 miliona KM. Ovi prihodi su već raspoređeni entitetima i Distriktu.

Na poseban podračun Jedinstvenog računa prikupljaju se prihodi od posebne putarine u iznosu od 0,25 KM po litri derivata kao putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva. Ova sredstva su namijenska u trebaju služiti za pomenutu svrhu.

„Za prva tri mjeseca primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama na poseban podračun prikupljeno je 97 miliona KM. Ovim sredstvima se trebaju dodati i sredstva prikupljena u mjesecu maju 2018. godine, tako da se očekuje da će uskoro biti više od 133 miliona KM. Sredstva se još uvijek ne mogu rasporediti korisnicima sve dok Upravni odbor UIO ne donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava“, kazao je Kovačević.

Samo “Hifa”i “Nešković” zaradili više od 34 miliona KM

Pored države koja poreskim opterećenjima na gorivo uzima milijardu maraka, dobit tešku desetine miliona maraka bilježe i naftaši.

Preduzeća iz tešanjske grupe „Hifa“, koja su u vlasništvu porodice Ahmetlić, među najprofitabilnijim su.

Tako je „Hifa-Petrol“ Sarajevo u 2017. godini prihodovala 297,1 milion KM, uz ostvarenu dobit od 12 miliona. Ova firma zapošljavala je prošle godine 294 radnika. Druga firma iz grupacije, „Hifa“ Tešanj je lani prikazala prihod od 69,8 miliona KM, a godinu je završila sa 2,6 miliona dobiti i 149 radnika. Tu je i „Hifa-Oil“ Tešanj koja je prihodovala 346,7 milion, a dobit ove firme na kraju 2017. godine je iznosila 6,9 miliona, pokazuju podaci iz registra portala akta.ba.

U Srpskoj je među najprofitabilnijim naftašima bijeljinski lanac benzinskih pumpi „Nešković“ koji je prošle godine imao prihod viši od 164,3 miliona KM, te dobit od 12,9 miliona KM, što je za oko tri miliona više nego što je imao u 2016. godini. Ova firma, osim dobiti, povećala je i broj radnika, pa je tako u prošloj godini zapošljavala 510 radnika, a godinu ranije 486.

Slovenci i Rusi zaradili devet miliona KM

Među najvećim naftnim kompanijama je i „Petrol BH Oil Company“, čiji je osnivač „Petrol“ iz Ljubljane. Ova firma je prošle godine prihodovala 439,2 miliona, te prikazala dobit od 5,7 miliona KM. Zapošljavala je 255 radnika.

„Nestro Petrol“ Banjaluka 2017. godinu ja završilo s prihodima od 220,2 miliona i dobiti od 3,6 miliona KM. Ovo preduzeće imalo je 611 radnika.

„Holdina“ Sarajevo, čiji je osnivač „INA-Industrija nafte“ imala je lani 854,2 miliona KM prihoda i dobit od 3,3 miliona KM. Zapošljavala je 567 radnika.

Banjalučki „Super-Petrol“ smanjio je prihode, a povećao dobit, pa je 2017. godinu završio sa 118,2 miliona KM prihoda (123,3 miliona u 2016.) i 2,4 miliona KM dobiti (1,7 miliona u 2016.).

„G-Petrol“ Sarajevo, čiji je osnivač „NIS Petrol“ Banjaluka, imalo je 2017. prihode od 268,4 miliona, što je za oko 70 miliona više nego godinu ranije. Prošlu godinu ovo preduzeće završilo je sa dobiti od 1,5 miliona KM, a godinu ranije sa 1,3 miliona KM.

Istovremeno „NIS Petrol“ Banjaluka u zadnje tri godini bilježi gubitak, a prošlu godinu završio je sa minusom od 348 hiljada KM.

Banjalučki „Krajinapetrol“ prikazao je dobit za prošlu godinu 922 hiljade KM, a što je znatno više nego godinu ranije kada je imao 64 hiljade KM dobiti.

Građani na protestima zbog cijena goriva

Zbog visokih cijena goriva, građani širom BiH su juče pokazali da su spremni na protest, pa su ulice u pojedinim gradovima bile blokirane sat vremena, a za danas u 17 časova je najavljena nova jednočasovna blokada.

Saobraćaj je juče bio blokiran na više magistralnih puteva, te u gradovima Banjaluci, Kotor Varoši, Prnjavoru, Sarajevu, Zenici, Tuzli…

Kada je 1. februara na snagu stupio Zakon o akcizama gorivo je poskupjelo za 18 feninga. Od tada pa do danas bilo je još nekoliko poskupljenja nafte i njenih derivate, te je do sada gorivo poskupjelo za oko 40 feninga.

Drastična poskupljenja domaći distributeri pravdaju kretanjem na međunarodnom tržištu, dok vlast kaže da ne može ništa da učini jer je u BiH na snazi slobodno tržište i formiranje cijena.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *