Vlada tvrdi da je dala milion KM za Drinski nasip, gradonačelnik Bijeljine da skupštinska većina opstruiše projekat

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Drinski nasip, na čiju se izgradnju čeka sedam godina, ponovo je ovih dana dospio u žižu javnosti, ali ne zbog toga jer je izgradnja napokon počela, već zbog novca za eksproprijaciju zemljišta za kojeg gradonačelnik Bijeljine tvrdi da ga je “uzela” sadašnja skupštinska većina, a Vlada Srpske da ga je dala gradu još prije šest godina.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je, naime, nakon posljednjeg sastanka s predstavnicima vlasti Srpske rekao kako ne mogu čekati više ni dana za izgradnju Drinskog nasipa, koji bi trebao da zaštiti Bijeljinu i Janju od eventualnih poplava, te da će grad ispoštovati svoje obaveze u postupku eksproprijacije zemljišta.

Pokrenućemo da se novac isplati ljudima i da ta izgradnja zaživi, jer to ljudi od nas očekuju – rekao je Petrović i dodao da je riječ o 3.000 parcela.

On je još ranije rekao da nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika nije zatečeno ništa od dokumenata i sporazuma u Gradskoj upravi, a koji se tiču Drinskog nasipa.

Sve je ostalo na bazi političkih dogovora bivšeg gradonačelnika Miće Mićića i lidera SNSD, Milorada Dodika. Skupštinska većina, predvođena SNSD, uložila je amandmane na budžet kojima je iz gradskog džepa proćerdala sredstva namijenjena za eksproprijaciju zemljišta za potrebe gradnje nasipa – rekao je ranije Petrović.

Pojasnio je da je Gradu amandmanom oduzeto 600.000 KM sa pozicije eksproprijacije.

S druge strane, predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, odgovorio je gradonačelniku da očito nije dobro informisan, jer je novac za eksproprijaciju zemljišta uplaćen gradu iz republičkog budžeta još prije nekoliko godina.

To nema veze s bilo kakvim amandmanima ili sa lokalnom skupštinom. To je novac koji je došao na račun Grada i molim vas da neke stvari razumijemo – rekao je Višković.

U dokumentu koji su Srpskainfo proslijedili iz Vlade Republike Srpske stoji da je još u aprilu 2016. godine na račun Grada Bijeljine prebačeno ukupno milion maraka za eksproprijacije zemljišta za potrebe Drinskog nasipa.

U dopisu iz Gradske uprave Bijeljina pod brojem 02-014-1-315/16 iz marta 2016. godine, koji je potpisao tadašnji gradonačelnik Mićo Mićić, navodi se da je Grad riješio imovinsko-pravne odnose tako što su zaključili sporazume o isplati naknade za potrebe eksproprijacije.

Dalje se navodi da je neophodno da im se iz Fonda solidarnosti Republike Srpske isplati novac kako bi realizovali te sporazume.

U dokumentu stoji da je 1. aprila 2016. godine u dva navrata uplaćeno po pola miliona maraka na račun budžeta Grada Bijeljina. Uplata je izvršena pod brojem 02-014-1-315/16, što odgovara dopisu koji je Mićić prethodno uputio Vladi RS, odnosno resornim ministarstvima kada je tražio novac.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *