Vlada Srpske garantovala za milionski kredit opštine Bileća

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
4 minuta čitanja

Nakon odobrene garancije za milionski kredit Univerzitetskog kliničkog centra RS, Vlada Republike Srpske je ponovo iskoristila nedavno preuzete nadležnosti od Narodne skupštine, te izdala garanciju i opštini Bileća za kredit od tri miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Izvor: CAPITAL

U slučaju da ova prezadužena opština ne bude u mogućnosti da vraća kredit, banke će se namiriti iz budžeta Republike Srpske.

Vlada RS na posljednjoj sjednici je razmatrala prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje opštine Bileća, a u Ministasrtvu finansija RS rekli su da će ona javnosti biti dostupna nakon potpisivanja i objave u Službenom glasniku RS.

Radi se o kreditu od tri miliona KM koji opština uzima na deset godina, a s ciljem vraćanja neizmirenih obaveza.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić rekao je za CAPITAL da je dobio informaciju da je Vlada odobrila garanciju te da se samo čeka potpisivanje kako bi im milionski kredit bio na raspolaganju.

„Kredit je namijenjen za izmirenje dugovanja koja imamo i neke projekte u budućnosti. Radi se o zaduženju od tri miliona KM, kompletna procedura je sprovedena i čekamo samo tu garanciju“, rekao je Aleksić.

On je istakao da je za budžet opštine prošla godina bila jedna od najgorih jer su izostale naknade od Hidroelektrana na Trebišnjici, s obzirom na to da je hidrološka situacija bila veoma loša.

Međutim, odbornik SRS “Vojislav Šešelj” u Skupštini opštine Bileća Držen Duznđer kaže da načelnik ovim kreditom samo pokušava da dobije na vremenu kako ga dobavljači ne bi tužili zbog ogromnih dugovanja. Ističe da se ovim kreditom ne mogu pokrpiti silne rupe u opštinskom budžetu.

„Taj kredit neće potrajati ni tri dana i on će biti samo dodatno zaduženje opštine Bileća. Trenutno smo dužni 12 miliona, a nakon što dobijemo ovaj kredit imaćemo 15 miliona KM dugovanja. Dakle, jasno je da ovaj kredit neće biti dovoljan da pokrije ni dio onoga što je opština dužna“, kaže Dunđer.

Banke nisu pristale kreditirati Bileću bez garancije RS

On tvrdi da će kredit samo povećati finansijsku dubiozu opštine. Kazao je i da su propala već dva pokušaja načelnika da dobije kredit jer nijedna banka nije htjela da kreditira opštinu bez garancije RS.

Situaciju u ovoj hercegovačkoj opštini dodatno komplikuju i zategnuti politički odnosi jer u ovom momentu nije poznato da li načelnik, koji je član SNSD-a, ima većinu u lokalnom parlamentu.

Skupština opštine Bileća donijela je odluku o kreditnom zaduženju još prošle godine, ali ovaj postupak očigledno nije mogao biti priveden kraju bez garancije RS.

Tom odlukom predviđeno je da fiksna kamatna stopa na godišnjem nivou ne može biti veća od pet odsto te da troškovi obrade kredita ne mogu biti veći od 0,2 odsto. Rok otplate kredita iznosi 10 godina, bez grejs perioda.

Vlada RS preuzela je krajem prošle godine od Narodne skupštine RS nadležnost za izdavanje garancija u ime RS nakon što su poslanici prihvatili prijedlog izmjena Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama.

Nakon toga NSRS je u februaru ove godine dala saglsanost na odluku Vlade RS o okvirnom iznosu garancija koje planira da izda u ovoj godini u iznosu od 750 miliona KM.

Prije opštine Bileća, Vlada je izdala garanciju Univerzitetskom kliničkom centru RS za kredit od 51 milion KM.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *