Vlada Srbije povukla iz procedure zakon o policiji

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Vlada Srbije povukla je nacrt zakona o policiji kojim se, uz ostalo, uvodi sistem video-nadzora za automatsko prepoznavanje lica, prenosi RSE. 

Ovo omogućavaju sigurnosne kamere kineske kompanije Huavej (Huawei), koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije kupilo još 2019. godine i koje su već instalirane na ulicama Beograda.

To je među najspornijim odredbama Zakona o unutaršnjim poslovima, čije je povlačenje iz procedure naložila premijerka Srbije Ana Brnabić.

U vladinom saopštenju od 26. decembra navedeno je da je premijerka donijela ovu odluku u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem i nakon razgovora sa relevantnim organizacijama.

Na zakonu će se dalje raditi “kroz široke konsultacije”, saopšteno je. Dodaje se da je cilj da se “razjasne sve nedoumice u javnosti i da svako razume intenciju zakona koji je od posebne važnosti za bezbednost svih građana Srbije”.

Predstavnici dela opozicije i nevladinih organizacija prethodnih dana su oštro kritikovali nacrt Zakona o policiji i pozivali na njegovo povlačenje jer, kako su navodili ugrožava prava i slobodu građana.

Nacrtom je povećan i broj policijskih ovašćenja, što podrazumeva ulazak u tuđi stan i druge prostorije, bez sudskog naloga i vršenje uviđaja.

Na policijskim uniformama umesto prezimena policijskih službenika predviđeno je da se nalaze određene oznake prema kojima će moći da se utvrdi njihov identitet, ali građani neće znati ko su policajci koji postupaju prema njima.

Proširena su i ovlašćenja ministra policije, koji može da zahteva posebne izveštaje u vezi sa radom policije.

Nekoliko desetina građana okupilo se 24. decembra u Beogradu na poziv nevladine grupe Oktobar na protestu protiv novog nacrta Zakona, a zahtev za njegovim povlačenjem uputili su i predstavnici dela opozicije.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima već je, pod pritiskom javnosti, bio povučen iz procedure septembra 2021. godine.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *